Alarmantna studija

UNICEF: Više od 230 miliona žena žrtve odstranjivanja genitalija

Autor: ČuvajZdravlje.ba
UNICEF: Više od 230 miliona žena žrtve odstranjivanja genitalija
Agencije

Više od 230 miliona žena i djevojčica je podvrgnuto odstranjivanju genitalija, od kojih većina živi u Africi, navodi se u izvještaju koji je objavila Agencija Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF).

U posljednjih osam godina, oko 30 miliona žena i djevojčica je podvrgnuto proceduri u kojoj su im djelimično ili potpuno odstranjene spoljne genitalije, naveo je UNICEF u izvještaju koji je objavljen na Međunarodni dan žena, navodi AP, prenosi Tanjug.

Procenat žena i djevojčica koje su podvrgnute odstranjivanju genitalija je u opadanju, saopštio je UNICEF, ali je i upozorio da su napori na iskorjenjivanju te prakse suviše spori da bi se pratila populacija koja brzo raste.

Ova praksa, za koju se pogrešno vjeruje da kontroliše žensku seksualnost, može da izazove ozbiljno krvarenje, pa čak i smrt. Djevojčice se podvrgavaju ovoj proceduri još kao veoma male ili kao adolescenti.

Dugoročno, ona može dovesti do infekcija urinarnog trakta, menstrualnih problema, bolova, smanjenog seksualnog zadovoljstva i komplikacija na porođaju, kao i depresije, niskog samopoštovanja i posttraumatskog stresnog poremećaja.

"Takođe vidimo zabrinjavajući trend da je sve više djevojčica podvrgnuto ovoj praksi dok su djeca, mnoge prije svog petog rođendana. To dodatno smanjuje mogućnost intervencije", izjavila je izvršna direktorica UNICEF-a Ketrin Rasel.

Samo u Africi oko 144 miliona žena i djevojčica je podvrgnuto praksi odstranjivanja genitalija, zatim slijede Azija i Bliski istok sa 80 miliona, odnosno šest miliona, navodi se u izvještaju.

Somalija je na vrhu liste zemalja u kojima je ova praksa, takođe, poznata kao obrezivanje žena, preovlađujuća, sa 99 odsto ženske populacije između 15 i 49 godina.

Burkina Faso je ostvarila najznačajniji napredak, smanjivši udio žena između 15 i 49 godina kojima su odstranjene genitalije sa 80 odsto na 30 procenata tokom posljednje tri decenije.