
Katarakta, poznata i kao siva mrena, predstavlja progresivno zamućenje očne leće (lens), što rezultira smanjenjem vidne oštrine i otežava svakodnevne aktivnosti.
Operacija je i dalje jedini pouzdan način liječenja, ali rastući broj studija ističe značaj nutritivne intervencije u prevenciji i usporavanju napredovanja bolesti, posebno u ranim fazama.
Uloga antioksidansa u zaštiti očne leće
Očna leća je posebno osjetljiva na oksidativni stres, koji nastaje uslijed nakupljanja slobodnih radikala i vodi do oštećenja proteina i lipida u leći. Zbog toga je unos prehrambenih antioksidansa ključan u očuvanju funkcije oka.
Prema istraživanju objavljenom u Archives of Ophthalmology (2013), vitamin C značajno usporava progresiju katarakte kod starijih osoba (Age-Related Eye Disease Study, AREDS). Vitamin E, lutein i zeaksantin dodatno štite leću od UV zračenja i oksidativnih oštećenja. Cink i selen igraju ulogu u enzimatskoj zaštiti stanica očne leće.
Preporučuje se uključivanje namirnica bogatih ovim nutrijentima, poput paprike, brokule, badema, narandži, špinata, jaja i orašastih plodova, u svakodnevnu ishranu.
Hrana ne može u potpunosti spriječiti nastanak katarakte, ali pravilnim odabirom hrane i unosom antioksidansa moguće je usporiti napredovanje bolesti i očuvati vid duže vrijeme.