Studija pokazala

Vodica za usta može izazvati mnoge bolesti, uključujući i rak

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Vodica za usta može izazvati mnoge bolesti, uključujući i rak
Foto: Ilustracija

Prema istraživanju koje je proveo Jolein Lauman s Instituta za tropsku medicinu u Antwerpenu, Belgija, upotreba tekućine za ispiranje usta koja sadrži alkohol može povećati rizik od različitih zdravstvenih problema, uključujući bolesti desni i određene vrste raka poput raka debelog crijeva.

Objavljeno u Journal of Medical Microbiology, istraživanje je istaklo značajne promjene u oralnom mikrobiomu učesnika koji su koristili vodicu za ispiranje usta. Naime, povećao se broj bakterija Fusobacterium nucleatum i Streptococcus anginosus, a obje su povezane s bolestima desni i raznim vrstama raka.

Studija nije uzela u obzir prehranu ili navike pušenja učesnika, a istraživači su se suzdržali od savjetovanja protiv upotrebe tekućine za ispiranje usta na bazi alkohola.

Cilj istraživanja bio je istražiti nešto drugo

Učesnici su naizmjenično koristili tekućinu za ispiranje usta na bazi alkohola i bez alkohola tokom šest mjeseci. Širi cilj bio je istražiti metode za smanjenje stope spolno prenosivih infekcija kod muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima.

Većina vodica za ispiranje usta sadrži alkohol koji može uzrokovati peckanje, neugodan okus i suha usta te eliminisati i štetne i korisne bakterije. Vodice za ispiranje usta bez alkohola, s druge strane, potiču novu bakterijsku ravnotežu.

Osobe sa suhim ustima, zbog medicinskih tretmana ili stanja, ili osobe s historijom zloupotrebe alkohola ili opsežnog stomatološkog rada mogle bi preferirati opcije bez alkohola.

Lauman je naglasio potencijalne rizike svakodnevne uporabe tekućina za ispiranje usta na bazi alkohola, sugerišući da bi dugoročnu upotrebu trebali nadzirati zdravstveni radnici. Studija je pokazala povećanje štetnih bakterija i smanjenje korisnih bakterija koje pomažu u održavanju zdravlja kardiovaskularnog sustava snižavanjem krvnog tlaka.

Chris Kenyon, koautor, savjetovao je oprez s redovnom upotrebom tekućine za ispiranje usta na bazi alkohola, preporučujući samo kratkotrajnu upotrebu.

Uzrokuje li vodica za ispiranje usta sama po sebi rak?

Unatoč ovim otkrićima, stručnjaci poput dr. Erica Aschera za Medical News Today naglašavaju da vodica za ispiranje usta sama po sebi ne uzrokuje izravno rak, ali bi mogla biti faktor koji doprinosi uz druge rizike poput pušenja i loše prehrane.

Savjetuje da se odabir vodice za usta temelji na individualnim stomatološkim potrebama, procijenjenim tokom redovnih stomatoloških pregleda.

Studija je imala nekoliko ograničenja, uključujući fokus na određena područja usta, nekontrolisano pridržavanje korištenja vodice za ispiranje usta, nedostatak potvrde drugom metodom i uzorak ograničen na muškarce koji imaju spolne odnose s muškarcima, potencijalno ograničavajući primjenjivost rezultata na općoj populaciji.