Dobre vijesti

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo proširuje dostupnost medicinskih sredstava

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo proširuje dostupnost medicinskih sredstava
Foto: Ilustracija

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo najavio je da će od 1. jula 2024. godine osiguranicima biti dostupno više od 150 novih medicinskih sredstava. Ova inicijativa rezultat je transparentnog procesa javnog poziva i zaključivanja ugovora s 86 dobavljača medicinskih pomagala.

Poboljšanja u ugovorima značajno proširuju spektar medicinskih sredstava koja su osigurancima na raspolaganju putem obaveznog zdravstvenog osiguranja. Novi ugovori omogućuju pristup raznovrsnim sredstvima kao što su dječija neurološka kolica, senzori za kontinuirano mjerenje šećera u krvi, kompresivni rukav i rukavica za limfedem, aparat i trakice za mjerenje protrombinskog vremena u krvi, perike od prirodne kose za djecu, Brajeva pisaća mašina, te govorni tlakomjer za slijepa lica, zajedno s mnogim drugim sredstvima propisanim Uredbom o obimu, uslovima i načinu ostvarivanja prava osiguranih lica Kantona Sarajevo na medicinska sredstva.

Detaljna lista dobavljača medicinskih sredstava i lokacije na kojima se mogu realizovati potvrde biće objavljene na zvaničnoj web stranici Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, kao i dostupne u svim poslovnicama Zavoda.