Neke namirnice sadrže zdravije komponente koje postaju izražene tek nakon kuhanja. Paradajz i mrkva primjeri su namirnica koje pružaju više koristi kada se pripreme na odgovarajući način.
Paradajz je bogat likopenom, antioksidansom koji štiti od slobodnih radikala i poboljšava zdravlje srca.
Zdrav je i u svježem obliku, a kuhanje s maslinovim uljem povećava dostupnost likopena.
Studije su pokazale da se likopen lakše apsorbuje kad se paradajz kuha, a kombinacija s maslinovim uljem dodatno poboljšava njegovu efikasnost.
Pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, dok likopen ima potencijal u smanjenju rizika od raka prostate i drugih bolesti.
Mrkva
Iako je mrkva odlična sirova, kuhanje u vrućoj vodi povećava količinu beta karotena, koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Beta karoten je ključan za zdravlje očiju i imunološkog sistema, a kuhanje čini ove hranjive tvari lakše dostupnima.
Redovni unos mrkve može pomoći u smanjenju rizika od raka želuca i drugih bolesti.
Kuhanje ovih namirnica na pravi način poboljšava njihov okus i pojačava njihove nutritivne vrijednosti. Stoga, sljedeći put kad pripremate obrok, razmislite o kuhanju paradajza i mrkve kako biste uživali u njihovim zdravim komponentama.