Prirodni lijek

Ima antikancerogeno djelovanje: Ovo povrće smiruje upalu i štiti crijeva!

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ima antikancerogeno djelovanje:  Ovo povrće smiruje upalu i štiti crijeva!
Foto: Instagram

Zeleni svijet povrća nudi mnoštvo korisnih biljaka, a među njima se izdvaja rukola – povrće koja se osim u salatama sve više pojavljuje i u raznim kuhanim jelima.

S njenim blago pikantnim, gotovo paprenim okusom, rukola je neizostavan sastojak italijanske, francuske, pa čak i bliskoistočne kuhinje. Iako je najpoznatija kao svježi dodatak salatama i sendvičima, njezine prednosti daleko nadmašuju kulinarske okvire.

Rukola potiće iz Sredozemlja, a njeni listovi, uz ugodan miris, kriju bogatstvo hranjivih tvari. U svakom zalogaju krije vitamine A, C i K, kalcij, kalij, magnezij, vlakna i antioksidanse. Sve to čini rukolu pravim eliksirom zdravlja.

Ova biljka smanjuje upalu, štiti tijelo od oksidativnog stresa i podržava zdravlje crijeva, a istovremeno pomaže održavanju snažnih kostiju i zdravog krvnog pritiska.

Brojne prednosti

Rukola je niskokalorična, ali bogata hranjivim tvarima, što je čini idealnim izborom za sve koji žele jesti zdravo bez previše kalorija. Također, zbog visokih razina glukozinolata, prirodnih spojeva s antioksidativnim svojstvima, smatra se da može imati i antikancerogeno djelovanje.

Osim svojih zdravstvenih prednosti, rukola je i svestrana u kuhinji. Njena blaga pikantnost savršeno se slaže s voćem, sirevima i orašastim plodovima, a savršen je dodatak pizzama, tjesteninama i rižotima. Jedino što treba paziti je da je dodate na samom kraju kuhanja, jer njeni nježni listovi vrlo brzo uvenu.

Ako želite uživati u svježim listovima, rukolu možete kupiti na tržnicama ili u trgovinama, a ako ste željni avanture, možete je i sami posaditi. Nije zahtjevna, a nagradit će vas jedinstvenim okusom i zdravljem.