Saznajte

Ljekovita svojstva šafrana

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ljekovita svojstva šafrana
Foto: Ilustracija

Šafran, poznat i kao "crveno zlato", nije samo luksuzni začin koji dodaje bogatstvo okusa i boje jelima širom svijeta. Ovaj izuzetan začin ima i ljekovita svojstva koja su poznata još od davnina.

Glavne aktivne tvari u šafranu su safranal, krocin i picrocrocin. Safranal je spoj koji šafranu daje karakterističan miris, dok krocin i picrocrocin pružaju boju i gorčinu. Ove tvari također posjeduju antioksidativna svojstva, što znači da mogu pomoći u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanog slobodnim radikalima.

Upotreba šafrana

Šafran se tradicionalno koristi u kulinarstvu kao začin, ali također se koristi i u medicinske svrhe. Evo nekoliko primjera kako se može koristiti:

Kulinarstvo: Dodaje se jelima za boju, okus i aromu, posebno jelima poput rižota, juha i kolača.

Medicina: Šafran se koristi u tradicionalnoj medicini za liječenje raznih stanja, uključujući depresiju, tjeskobu, menstrualne bolove i poboljšanje raspoloženja.

Kozmetika: Ekstrakti šafrana mogu se naći u kozmetičkim proizvodima za njegu kože zbog svojih antioksidativnih svojstava i mogućnosti ublažavanja oštećenja kože.

Iako je šafran općenito siguran kada se koristi u prehrambene svrhe, može doći do nekih nuspojava kada se uzima u većim količinama ili u obliku dodataka prehrani. Neki od potencijalnih nuspojava uključuju:

Alergijske reakcije: Osobe koje su alergične na biljke iz porodice ljiljana (u koju spada i šafran) mogu imati alergijske reakcije poput svrbeža, osipa ili oticanja.

Toksičnost: U prekomjernim količinama, šafran može biti toksičan. Preporučene doze ne smiju se prekoračiti, posebno kod trudnica ili dojilja.

Interakcije s lijekovima: Šafran može interagisati s određenim lijekovima, pa je važno konzultirati se s liječnikom prije početka uzimanja dodataka šafrana, posebno ako uzimate lijekove za regulaciju raspoloženja ili antidepresive. 

Ljekovita svojstva šafrana

Antidepresivna svojstva

Nekoliko studija sugerira da šafran može imati antidepresivna svojstva i pomoći u smanjenju simptoma depresije. Neki istraživači vjeruju da spojevi u šafranu mogu povećati razinu neurotransmitera poput serotonina, što može poboljšati raspoloženje i osjećaj blagostanja.
Antioksidativna aktivnost

Aktivne tvari u šafranu imaju snažna antioksidativna svojstva koja pomažu u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Ova svojstva mogu pomoći u smanjenju upale i rizika od razvoja bolesti poput srčanih bolesti, raka i neurodegenerativnih poremećaja.

Poboljšanje raspoloženja

Konzumacija šafrana može poboljšati raspoloženje i pomoći u smanjenju osjećaja tjeskobe i stresa. Ovo se pripisuje sposobnosti šafrana da potakne proizvodnju neurotransmitera koji su povezani s osjećajem sreće i zadovoljstva.

Poboljšanje pamćenja

Neki istraživači sugeriraju da šafran može poboljšati kognitivne funkcije, uključujući pamćenje i sposobnost učenja. Ovo se pripisuje antioksidativnim i protuupalnim svojstvima šafrana koji mogu zaštititi mozak od oštećenja i potaknuti neuroplastičnost.

Pomoć kod menstrualnih tegoba

Šafran se tradicionalno koristi za ublažavanje simptoma menstrualnih tegoba poput bolova i nelagode. Neki smatraju da šafran može imati blago analgetsko djelovanje i pomoći u smanjenju intenziteta menstrualnih grčeva.

Potencijalno smanjenje rizika od srčanih bolesti

Neki preliminarni podaci sugeriraju da redovita konzumacija šafrana može pomoći u održavanju zdravlja srca i krvnih žila te smanjiti rizik od srčanih bolesti. Ovo se dijelom pripisuje antioksidativnim svojstvima šafrana koja mogu pomoći u smanjenju upale i oksidativnog stresa u tijelu.

Ovo su simptomi

Evo šta trebate znati o infarktu oka

Zbog redovnih servisiranja

Na UKC Tuzla se reducira se operativni program rada

Obratite pažnju

Ovo mogu biti znakovi moždanog udara

Različiti indikatori

Četiri pokazatelja zdravog starenja kože