Bez ijednog štetnog sastojka

Majčina dušica: Biljka koja liječi mnoga stanja

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Majčina dušica: Biljka koja liječi mnoga stanja
Foto: Ilustracija

Majčina dušica je ljekovita biljka koja ne sadrži štetne sastojke. Raste na suhim travnjacima, kamenjarima i obroncima, te je česta u toplim mediteranskim krajevima, ali se može pronaći i u mnogim toplijim dijelovima svijeta. Osim što se koristi kao začin u kuhinji, majčina dušica je i vrijedna ljekovita biljka koja se može posaditi u vrtu ili na terasi.

Načini upotrebe

Čaj od majčine dušice

Priprema: Pomiješajte jednu punu malu kašiku majčine dušice s četvrt litra provrele vode i ostavite da odstoji kratko vrijeme. Nikada ne pripremajte čaj u otvorenoj posudi kako biste očuvali ljekovite sastojke.

Napomena: Pripremite čaj u zatvorenoj posudi i koristite dovoljnu količinu biljke.

Sirup od majčine dušice

Priprema: U teglu složite slojeve cvjetova i stabljika majčine dušice sa nerafiniranim šećerom. Ostavite na suncu tri sedmice. Nakon toga, procijedite i dodajte malo vode, kuhajte na laganoj vatri da voda ispari, ali ne do vrenja.

Napomena: Hladite sirup kako biste postigli željenu gustinu.

Losion za kosu

Priprema: Pomiješajte po 20 grama ruzmarina, žalfije i majčine dušice u litar hladne vode. Ostavite da odstoji tri sata, zagrijte do 80 stepeni, procijedite i stavite u hermetički zatvorenu posudu.

Upotreba: Koristite jednom dnevno za masažu korijena kose.

Lijek protiv kašlja i bronhitisa

Priprema: U litar proključale vode stavite 40 g majčine dušice, ostavite da odstoji 24 sata, procijedite i dodajte kilogram žutog šećera. Kuhajte na tihoj vatri oko sat vremena, uklonite pjenu, ohladite i stavite u staklene posude.

Upotreba: Uzimajte po jednu kafenu kašičicu tri puta dnevno.

Čaj za smirenje i miran san

Priprema: Pomiješajte po 10 g lavande, mente, majčine dušice i pčelinjaka. Ostavite da odstoji u proključaloj vodi 15 minuta.

Upotreba: Pijte šolju čaja svake večeri prije spavanja.

Čaj za eliminisanje lošeg zadaha

Priprema: Skuhajte 100 ml čaja od majčine dušice, pomiješajte s 100 ml soka od maline koji ste prethodno prokuvali, dodajte dvije kapi ulja od mente.

Upotreba: Grgoljajte poslije svakog jela.

Losion za reumu

Priprema: Pomiješajte 10 ml esencijalnog ulja majčine dušice s 25 ml esencijalnog ulja lavande.

Upotreba: Utrljavajte na bolna mjesta.

Suzbijanje prekomjernog znoja i bakterija

Priprema: Skuhajte 100 g majčine dušice u litar vode, ohladite i sipajte u lavor. Potopite noge, posušite i pospite puderom.

Nutritivne vrijednosti

Majčina dušica je bogata željezom i manganom, mineralima koji pomažu u održavanju zdravlja kostiju, kože i mozga.