Čudo iz prirode

Moć brusnice u liječenju upale mokraćnih kanala

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Moć brusnice u liječenju upale mokraćnih kanala
Foto: Ilustracija

Brusnica je biljka koja se već stoljećima koristi u narodnoj medicini širom svijeta, a posebno je poznata po svojoj moći u liječenju upala mokraćnih kanala.

Brusnica je biljka koja se tradicionalno koristi u mnogim kulturama šrom svijeta. Američki Indijanci koristili su brusnicu kao lijek za liječenje raznih zdravstvenih problema, uključujući upale mokraćnih kanala. Također, brusnica je bila popularna među starim Egipćanima i Rimljanima, koji su je koristili za poboljšanje zdravlja i kao prirodni lijek protiv infekcija.

Brusnica sadrži tvar nazvanu proantocijanidine, koja sprječava bakterije da se prilijepe na stijenke mokraćnog sisrema, čime se sprječava razvoj infekcije. Osim toga, brusnica je bogata antioksidansima koji podržavaju imunološki sistem i pomažu tijelu u borbi protiv infekcija.

Kako koristiti brusnicu za liječenje upala mokraćnih kanala?

Postoji nekoliko načina kako se brusnica može koristiti za liječenje upala mokraćnih kanala:

Sok od brusnice: Redovno konzumiranje soka od brusnice može pomoći u prevenciji i liječenju upala mokraćnih kanala. Sok od brusnice može spriječiti bakterije da se prilijepe na stijenke mokraćnog sistema, smanjujući rizik od infekcija.

Ekstrakt brusnice: Ekstrakt brusnice dostupan je u obliku dodataka prehrani i može se uzimati kao dodatak prehrani kako bi se podržalo zdravlje mokraćnog sistema.

Čaj od brusnice: Čaj od brusnice može se pripremiti od svježih ili suhih brusnica te se konzumira kao napitak koji pomaže u detoksikaciji i podržava zdravlje mokraćnog sistema.