Ayurevda

Oil Pulling: Prirodna metoda za detoksikaciju, njegu zuba i smanjenje nadutosti

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Oil Pulling: Prirodna metoda za detoksikaciju, njegu zuba i smanjenje nadutosti
Foto: Ilustracija

U svijetu koji stalno traži prirodne metode za poboljšanje zdravlja i ljepote, jedna praksa postaje sve popularnija - oil pulling. Ova drevna tehnika, koja potiče iz Ayurvede, izvlači toksine iz tijela, njeguje zube i desni te čak pomaže u smanjenju nadutosti. Ali šta tačno znači oil pulling i kako možete iskoristiti njegove prednosti?

Oil pulling je jednostavna praksa u kojoj se biljno ulje (obično kokosovo, suncokretovo ili susamovo ulje) koristi za ispiranje usta. Ova tehnika obično se provodi tako da se usta ispiru uljem tokom 15 do 20 minuta, nakon čega se ispljune. Vjeruje se da ulje djeluje kao magnet, privlačeći toksine i bakterije iz usta i cijelog tijela.

Prednosti Oil Pullinga

Detoksikacija

Oil pulling se smatra učinkovitom metodom za detoksikaciju tijela. Ispiranjem usta uljem, tvrdi se da se izvlače toksini iz sluznice usta, što može pomoći u poboljšanju općeg zdravlja.

Njega zuba i desni

Ulje koje se koristi u oil pullingu može pomoći u uklanjanju bakterija iz usta, što može smanjiti rizik od karijesa, gingivitisa i lošeg daha. Također se tvrdi da redovno izvođenje oil pullinga može posvijetliti zube i poboljšati opće zdravlje desni.

Smanjenje nadutosti

Iako možda zvuči nevjerovatno, neki ljudi tvrde da oil pulling može pomoći u smanjenju nadutosti. Vjeruje se da toksični otpad u ustima može utjecati na probavni sistem, pa uklanjanjem tih toksina oil pulling može potaknuti bolju probavu i smanjiti nadutost.

Kako provoditi Oil Pulling

Uzmite kašiku biljnog ulja (najčešće kokosovog) i stavite ga u usta.
Ispirite uljem u ustima tokom 15 do 20 minuta. Pokušajte ga gurati i povlačiti kroz zube, ali pazite da ne gutate ulje.
Nakon ispiranja, ispljunite ulje u smeće. Pazite da ga ne ispljunete u sudoper, jer može začepiti odvode.
Isperite usta toplom vodom i operite zube kao i obično.

Napomena

Oil pulling se najbolje provodi na prazan želudac, najbolje ujutro prije doručka.
Nemojte gutati ulje jer može sadržavati toksine i bakterije koje je izvuklo iz usta.
Budite strpljivi i dosljedni. Prednosti oil pullinga obično se ne vide odmah, ali redovna primjena može donijeti dugoročne rezultate.

Iako oil pulling može pružiti niz zdravstvenih prednosti, važno je imati na umu da ova praksa nije zamjena za redovnu oralnu higijenu i zdrav način života.