Reproduktivno zdravlje

Ova 4 narodna lijeka pomažu kod upale i povećane prostate

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ova 4 narodna  lijeka pomažu kod upale i povećane prostate
Foto: Ilustracija

Prostata je žlijezda muškog reproduktivnog sistema koja okružuje uretru i ima oblik sličan kestenu. Ova žlijezda igra ključnu ulogu u muškom reproduktivnom sistemu, proizvodeći mliječnu tekućinu koja štiti i održava pokretljivost spermija. Prirodni lijekovi za prostatu naglašavaju održavanje zdravlja urinarnog trakta i preporučuju se u situacijama povećanja prostate ili upale ove muške spolne žlijezde.

Prirodni lijekovi za prostatu koriste se stoljećima u sklopu tradicionalne medicine, čime su dokazali svoju učinkovitost. U nastavku vam donosimo njihov popis.

1. Topla kupka i vrući čaj

Uz propisane nesteroidne protuupalne lijekove od strane liječnika, vruće kupke mogu pridonijeti olakšanju simptoma. Ova jednostavna metoda služi kao prirodni lijek za upalu prostate.

Nakon vruće kupke preporučuje se opuštanje u toplom prostoru uz šalicu čaja. Tradicionalna medicina preporučuje topli čaj od kukuruzne svile, koji ima protuupalno djelovanje, potiče ispiranje mokraćnog sustava i ublažava natečenu i nadraženu prostatu.

Tinktura gospine trave (kantarion) također se smatra blagotvornom za muške spolne organe te može pomoći kod upale mjehura.

2. Infuzija crvene djeteline

Crvena djetelina je vrlo cijenjena kao narodni lijek za prostatu i ima dugu historiju u tradicionalnoj narodnoj medicini, posebno u Indiji. Odličan je izvor vitamina i minerala, a najznačajnije farmakološke komponente crvene djeteline su izoflavoni koje ljudsko tijelo može pretvoriti u fitoestrogene koji nalikuju ljudskom estrogenu. Izoflavoni djeluju na ravnotežu hormona kod žena, ali također su dobri za muškarce jer održavaju zdravu funkciju prostate i sprječavaju rast tumornih stanica.

3. Likopen i paradajz

Likopen je prirodni pigment prisutan u različitom voću i povrću. Malo istraživanje je otkrilo da povećani unos hrane obogaćene likopenom može biti najbolji prirodni lijek za prostatu.

4. Zeleni čaj

Zeleni čaj je blagotvoran kao čaj za prostatu. Više istraživanja je pokazalo da zeleni čaj djeluje protuupalno, može smanjiti pritisak na uretru i poboljšati simptome povećane prostate. Njegova antibakterijska i antivirusna svojstva pomažu u zaštiti od bilo kakvih infekcija mokraćnog sistema. Sadrži visok nivo antioksidansa, za koje su neka istraživanja pokazala da potencijalno usporavaju rast benignih stanica prostate.