Nije teško

Pripremite prirodne lijekove za opekotine

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Pripremite prirodne lijekove za opekotine
Foto: Ilustracija

Kućni lijekovi za opekotine mogu pomoći u smanjenju boli i upale. U nekim slučajevima, lijekovi također mogu potaknuti ozdravljenje.

Dok kućni lijekovi za opekotine mogu ponuditi određene prednosti, važno je zapamtiti da neke vrste opekotina zahtijevaju ljekarsku pomoć.

Opekotine prvog i drugog stepena smatraju se lakšim, dok one trećeg spadaju u teže.

Prirodni lijekovi za opekotine najprikladniji su za liječenje onih prvog i drugog stepena. Postoji nekoliko kućnih lijekova koje treba razmotriti, a studije sugeriraju da aloe vera, med i neven mogu pomoći u liječenju.

Nijedan od njih (osobito med) ne smije se primjenjivati ​​kod djece. Djecu treba pregledati u hitnoj pomoći.

Hladna voda i obloge

Prvi tretman za manje opkotine je hlađenje trenutnim uranjanjem opekotine u hladnu vodu iz slavine (ne led) ili primjenom hladnih, mokrih obloga. Činite to 10 do 15 minuta ili dok bol ne prestane.

Aloe vera

Aloe vera se od davnina koristi za ubrzavanje zacjeljivanja opeklina prvog i drugog stepena. Zapravo, jedno je istraživanje pokazalo da su ljudi koji su koristili aloe veru zacijelili brže od onih koji su koristili drugi tradicionalni lijek: vazelin prekriven gazom. Međutim, ova je studija stara gotovo tri desetljeća i nije ponovljena.

Kako biste ublažili bol i spriječili pojavu mjehurića i ožiljaka, nanesite gel aloe vere direktno na opekotinu jednom ili dva puta dnevno dok potpuno ne zacijeli.

Ako ne možete pronaći takav gel u trgovini, možda ćete pronaći biljku (sukulent poznat kao Aloe barbadensis) u trgovini ili vrtnom centru. U tom slučaju zarežite list nožem, istisnite prozirnu pulpu i nanesite je na kožu.

Med

Nekoliko studija pokazuje da nanošenje meda na opečenu kožu može pospješiti zacjeljivanje i smanjiti upalu. Zapravo, pregled laboratorijskih i kliničkih studija pokazao je da je med učinkovit u liječenju površinskih i djelomičnih opekotina debljine u uporedbi s drugim proizvodima za zavoje, ali je usporio zacjeljivanje kod opekotina trećeg stepena.