Učinkovite metode

Prirodni lijekovi za gljivice na noktima i stopalima

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Prirodni lijekovi za gljivice na noktima i stopalima
Foto: Ilustracija

Gljivice na noktima i stopalima mogu biti uporne i neugodne za liječenje. Postoje razni prirodni lijekovi i metode koje se koriste za ublažavanje simptoma i poticanje zarastanja zahvaćenih područja. 

1. Ulje čajevca

Ulje čajevca je poznato po svojim antimikrobnim svojstvima i često se koristi za liječenje gljivičnih infekcija kože, uključujući gljivice na noktima i stopalima. Nanesite nekoliko kapi ulja čajevca direktno na zahvaćena područja noktiju ili kože stopala. Ponavljajte postupak nekoliko puta dnevno.

2. Soda bikarbona

Soda bikarbona ima svojstva koja mogu pomoći u regulaciji pH vrijednosti kože i sprečavanju rasta gljivica. Napravite pastu od sode bikarbone i vode te je nanesite na zahvaćena područja. Ostavite da djeluje nekoliko minuta prije ispiranja vodom. Ovaj postupak možete primjenjivati nekoliko puta sedmično.

3. Jabučni ocat

Jabučni ocat također ima antimikrobna svojstva i može pomoći u ublažavanju simptoma gljivičnih infekcija. Pomiješajte jabučni ocat i vodu u omjeru 1:1 te koristite smjesu za kupke stopala ili za direktno nanošenje na nokte pomoću vate. Ostavite da djeluje nekoliko minuta prije ispiranja.

4. Esencijalna ulja

Osim ulja čajevca, neka druga esencijalna ulja također mogu biti korisna u liječenju gljivica na noktima i stopalima. Naprimjer, ulje lavande ili ulje origana imaju antimikrobna svojstva. Razrijedite ih u baznom ulju poput kokosovog ulja ili maslinovog ulja te nanesite na zahvaćena područja.

5. Bijeli luk

Bijeli luk je poznat po svojim antibakterijskim i antifungalnim svojstvima. Grizite sirove češnjeve bijelog luka i nanesite ih izravno na zahvaćena područja noktiju ili stopala. Ostavite da djeluje nekoliko minuta, a zatim isperite vodom.

Savjeti za primjenu prirodnih lijekova:

Redovitost

Prirodni lijekovi zahtijevaju redovnu primjenu kako bi bili učinkoviti. Budite uporni i dosljedni u primjeni odabranih metoda.

Higijena

Važno je održavati čistoću i suhoću zahvaćenih područja kako bi se spriječilo širenje gljivica.