ukusno i zdravo

Prirodni lijekovi za jetru: Sokovi i namirnice koje podstiču njen rad

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Prirodni lijekovi za jetru: Sokovi i namirnice koje podstiču njen rad
Foto: Ilustracija

Jetra je ključni organ za pravilno funkcionisanje organizma, a njeno zdravlje igra ključnu ulogu u našoj svakodnevnoj energiji i dobrobiti.

Dijetetičarka Ivana Đurović je za portal Krstarica govorila koje prirodne sokove i ljekovite namirnice najviše podržavaju zdravlje jetre, i evo njenih preporuka.

Na prvom mjestu, Ivana izdvaja sok od mrkve ili rendanu mrkvu, koja je posebno korisna kod masne jetre.

"Sok od šargarepe i rendana šargarepa su odlični za masnu jetru, a trebalo bi ih konzumirati natašte. Osim toga, jetra voli limun, kestenov med, paradajz, cveklu, sirove stabljike maslačka (oko 10 do 15 dnevno), koje treba jesti tokom tri nedelje kako bi se podstakla regeneracija jetre. Preporučuje se i spanać, koji je odličan kao salata", kaže Ivana Đurović.

Jetra se nalazi u desnom gornjem dijelu trbuha, a njeno zdravlje možete pratiti putem njenih ivica koje se lako mogu napipati kad je uvećana ili spuštena.

Sok od rotkve je takođe vrlo koristan za jetru. Preporučuje se da se dnevno popije kafena kašika ovog soka, jer pomaže u izbacivanju masnoće iz jetre. Sok od svežih listova kupusa je takođe delotvoran jer podstiče regeneraciju jetre.

Preporučeni lekoviti napici i namirnice:

  • Kompot od suhih šljiva: Kuhajte suve šljive na laganoj vatri deset minuta i jedite po 10 komada tri puta dnevno, 15 minuta prije obroka. Kura traje 12 dana i podstiče izbacivanje masnoće iz jetre.
  • Eliksir od crvenog luka: Pomiješajte 15 kašičica sitno isjeckanog luka, 6 kašičica meda i 2 kašičice pelina s litrom belog vina. Dobro protresti i uzimati po 2 kašičice prije obroka. Kura traje šest meseci.
  • Sok od artičoke: Samljevena ili skuhana artičoka reguliše rad jetre, jača je i pomaže u izbacivanju masnoće.