Šoljica dnevno

Prirodni napitak koji iznenađujuće brzo snižava pritisak

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Prirodni napitak koji iznenađujuće brzo snižava pritisak
Foto: Pexels

Sojino mlijeko, biljna alternativa kravljem mlijeku, odavno je poznato po nutritivnim prednostima.

Osim što ne sadrži laktozu i bogato je biljnim proteinima, sve više istraživanja ukazuje da može imati pozitivan uticaj na kardiovaskularno zdravlje – posebno na snižavanje krvnog pritiska.

Antihipertenzivni potencijal iz biljnih proteina

Studija objavljena u Journal of the American College of Nutrition (2019) pokazala je da konzumacija sojinog mlijeka u trajanju od najmanje šest sedmica može značajno smanjiti sistolni i dijastolni krvni pritisak kod osoba s blagom do umjerenom hipertenzijom.

Autori su istakli ulogu izoflavona – fitoestrogena prisutnih u soji, koji imaju blagotvoran efekat na endotelnu funkciju i vaskularnu elastičnost.

Također, prema analizi koju je 2021. godine objavio tim s Harvard T.H. Chan School of Public Health, sojini proteini pokazuju sposobnost inhibicije angiotenzin-konvertujućeg enzima (ACE), što vodi do vazodilatacije i smanjenja arterijskog pritiska.

Pored toga, sojino mlijeko ima nizak sadržaj zasićenih masti i ne sadrži holesterol, što dodatno doprinosi očuvanju zdravlja krvnih sudova. Ovi faktori ga čine pogodnim i za osobe s povećanim kardiovaskularnim rizikom.