Đumbir, limun i med

Prirodni sastojci koji jačaju imunitet i poboljšavaju probavu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Prirodni sastojci koji jačaju imunitet i poboljšavaju probavu
Foto: Ilustracija

Uvijek je dobro provjeriti sa stručnjakom ima li smisla piti to što vam se čini da bi bilo dobro, jesu li te biljke ili preparati za vas sigurni i mogu li imati pozitivne efekte na vaše zdravlje, kaže nutricionist Josip Rešetar.

Đumbir se smatra antioksidansom i može djelovati protuupalno. A to može pomoći u održavanju zdravog imunološkog sistema. Također, đumbir pomaže u ravnoteži nivoa glukoze u krvi, što opet podržava održivu energiju, smanjuje osjećaj umora i pomaže u općem raspoloženju. Skokovi i padovi glukoze u krvi mogu imati negativan utjecaj na nivo energije tokom dana. Limun i đumbir u kombinaciji su korisni za pravilnu probavu i za dobar metabolizam. Jačaju imunitet te je sok od ova dva sastojka najbolje popiti odmah ujutro. U 1 litru vode dodajte 1 limun, 200 g ribanoga korijena đumbira i ostavite da odstoji tokom noći.

- Iako se ističe kao začin koji ima mnoga pozitivna svojstva, đumbir ipak nije dobro koristiti prečesto, pogotovo ne svakodnevno. To se posebno odnosi na neke skupine ljudi, onih koji imaju određenih zdravstvenih problema, kod kojih upotreba đumbira može biti i kontraindicirana, pogotovo ako se koristi u tinkturama ili lijekovima u kojima je njegov udio visoko koncentriran - kaže Josip Rešetar, mag. nutricionizma iz savjetovališta Nutricionizam.hr.

Savjet stručnjaka

Možete napraviti i mješavinu od đumbira, meda i limuna.

Potrebno vam je 300 g meda, 3 limuna i đumbir dodajte po želji.

Limunu odstranite koru, narežite ga i povadite sjemenke.

Đumbir operite i očistite, a zatim ga naribajte i maksimalno iscijedite njegov sok. Komadiće đumbira po želji možete ostaviti ili odstraniti i koristiti samo sok.

Sve sastojke stavite u blender, dobro izmiješajte, a zatim mješavinu pohranite u staklenku.

Koristite 1-2 kašike dnevno, razmućeno u vodi ili samostalno.