Iritantno stanje

Prirodni tretmani za bol u uhu: Ublažavanje nelagode bez hemikalija

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Prirodni tretmani za bol u uhu: Ublažavanje nelagode bez hemikalija
Foto: Ilustracija

Bol u uhu, poznato i kao ušna svrbež, može biti izuzetno iritantno i neugodno stanje koje može ometati svakodnevne aktivnosti. Dok se većina ljudi okreće komercijalnim proizvodima kako bi ublažila ovu nelagodu, postoje i prirodni tretmani koji mogu pružiti olakšanje bez potrebe za upotrebom hemikalija.

1. Topla kompresija

Jedan od najjednostavnijih prirodnih tretmana za žiganje u uhu je upotreba tople kompresije. Natopite čistu krpu ili pamučnu vatu toplom vodom, lagano ocijedite i nježno je položite na vanjski dio uha. Toplina će pomoći opustiti mišiće i ublažiti iritaciju.

2. Biljna ulja

Mnoga biljna ulja, poput ulja čajevca, ulja lavande ili ulja kamfora, poznata su po svojim protuupalnim i umirujućim svojstvima. Nanesite nekoliko kapi odabranog ulja na pamučnu vatu i nježno umetnite u uho radi ublažavanja svrbeža.

3. Sok od luka

Sok od luka ima prirodna antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u ublažavanju nelagode uzrokovane žiganjem u uhu. Iscijedite svježi sok od luka i nanesite nekoliko kapi u zahvaćeno uho koristeći kapaljku.

4. Biljni čajevi

Neki biljni čajevi, poput kamilice ili nevena, imaju umirujuća svojstva koja mogu pomoći ublažiti svrbež i iritaciju u uhu. Pripremite čaj od odabranih biljaka, pustite da se ohladi na sobnu temperaturu, a zatim nanesite nekoliko kapi u uho koristeći kapaljku.

5. Topla solna otopina

Topla solna otopina može pomoći u uklanjanju viška voska i prljavštine iz uha te ublažiti svrbež. Pomiješajte jednu čajnu žličicu soli u šalici tople vode, promiješajte dok se sol potpuno ne otopi, a zatim nanesite nekoliko kapi otopine u uho.