Prirodna alternativa

Recept za macerat od bršljana koji pomaže u borbi protiv celulita i proširenih vena

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Recept za macerat od bršljana koji pomaže u borbi protiv celulita i proširenih vena
Foto: Ilustracija

Celulit i proširene vene često su estetski i zdravstveni problemi s kojima se suočavaju mnoge osobe. Iako postoji mnogo kozmetičkih proizvoda i medicinskih tretmana koji se nude za njihovo rješavanje, mnogi traže prirodne alternative koje su sigurne i učinkovite. Jedno takvo prirodno rješenje je macerat od bršljana, koji se već stoljećima koristi zbog svojih ljekovitih svojstava.

Bršljan (Hedera helix) je zimzeleni grm čije su listovi bogati aktivnim sastojcima poput flavonoida, tanina i saponina. Ovi sastojci čine bršljan izvrsnim za poticanje cirkulacije krvi, smanjenje upala te jačanje vena i kapilara. Kada se koristi u obliku macerata, bršljan može biti koristan u borbi protiv celulita i proširenih vena.

Evo recepta za pripremu macerata od bršljana:

Sastojci:

  • Svježi listovi bršljana
  • Hladno prešano maslinovo ulje

Upute:

  • Oprati i osušiti svježe listove bršljana.
  • Staviti listove u staklenku i preliti ih hladno prešanim maslinovim uljem tako da su potpuno prekriveni.
  • Zatvoriti staklenku i ostaviti je na tamnom mjestu da odstoji 4-6 tjedana. Povremeno je protresti kako bi se sastojci dobro izmiješali.
  • Nakon što je macerat spreman, procijediti ga kroz gazu kako biste uklonili listove i dobili čisti tekući ekstrakt.

Kako koristiti macerat od bršljana

Za celulit: Nanesite macerat na područja zahvaćena celulitom i lagano masirajte kožu kružnim pokretima. Ponavljajte postupak svakodnevno kako biste vidjeli rezultate.

Za proširene vene: Nanesite macerat na područja s proširenim venama i nježno masirajte kako biste poboljšali cirkulaciju i jačali stijenke krvnih žila. Redovna primjena može smanjiti vidljivost proširenih vena i olakšati simptome poput težine i umora u nogama.