Noćna mora žena

Saznajte koje biljke pomažu u borbi sa celulitom

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Saznajte koje biljke pomažu u borbi sa celulitom
Foto: Ilustracija

U današnjem svijetu gdje je njega tijela postala neizbježan dio svakodnevnog života, celulit predstavlja izazov s kojim se mnoge žene suočavaju. Bez obzira na godine, tjelesnu građu ili nivotjelesne aktivnosti, ova estetska pojava često se pojavljuje, ostavljajući mnoge u potrazi za rješenjima.

Celulit se često razvija zbog viška masnoće, poremećaja cirkulacije i metabolizma, te zadržavanja vode u tkivima, kako objašnjava američki medicinski portal Healthline. Postoje različita rješenja za ovaj problem, a mnogi preparati namijenjeni borbi protiv celulita sadrže biljne sastojke. Na tržištu se može pronaći širok spektar proizvoda, a svaki od njih uključuje barem jednu biljku poznatu po svojoj korisnosti u rješavanju problema celulita. Među najčešće korištenim biljkama u tu svrhu su maslačak, bršljan, kopriva i morske alge.

Bitno je naglasiti da celulit predstavlja ne samo estetski problem, već može uzrokovati ozbiljne poremećaje u cirkulaciji. Ova neravna, kvrgava tekstura kože najčešće se javlja na području bedara, stražnjice, nadlaktica i trbuha, prvenstveno zbog nakupljanja masnoće, problema s cirkulacijom te zadržavanja tekućine u tkivima.

U nastavku otkrijte koje biljke smanjuju celulit.

Bršljan

Iako je bršljan tradicionalno poznat po svojoj upotrebi u olakšavanju iskašljavanja, sve je više interesa za njegovu primjenu u borbi protiv celulita. To je zbog prisutnosti hederasaponina u bršljanu, koji pokazuju izvrsno djelovanje na vene. Oni inhibiraju enzime poput elastaze i hijaluronidaze, što rezultira poticanjem stvaranja elastina, koji igra ključnu ulogu u poboljšanju strukture potkožnog tkiva. Hederin, također prisutan u bršljanu, igra važnu ulogu u zaštiti krvnih žila i smanjenju njihove propusnosti.

Maslačak

Ova biljka se često primjenjuje kao podrška procesu mršavljenja i detoksikacije tijela, te se uključuje u mješavine čajeva namijenjene gubitku kilograma. Njezino diuretsko djelovanje potiče mokrenje i potpomaže rad bubrega, što je razlog zašto je čest sastojak u čajevima koji se koriste u svrhu mršavljenja.

Kopriva

Korijen i listovi koprive su neizostavan sastojak čajeva za mršavljenje, čišćenje organizma i pojačavanje cirkulacije. Tim postupkom dolazi do izlučivanja viška tekućine iz organizma koja je nakupljena u masnim naslagama – celulitu.

Borovnica

Plodovi borovnice pojačavaju cirkulaciju i izazivaju crvenilo kože. Eterično ulje ploda borovnice nalazi se praktički u svakom ulju i kremi za masažu protiv celulita.

Alge

Morske alge su pokazale iznimnu učinkovitost u tretiranju i prevenciji celulita, često se kombinuju s glinom kako bi pojačale svoje djelovanje. Njihov pozitivan učinak manifestira se kroz poboljšanu cirkulaciju, poticanje prokrvljenosti potkožnog tkiva te poticanje razgradnje masnoća i eliminaciju nakupljene vode u tkivima. Osim toga, alge su bogate sastojcima poput minerala, zasićenih masnih kiselina, polisaharida, proteina, aminokiselina, betakarotena, te vitamina E, B1, B2 i B12, koji djeluju kao antioksidansi. Ovi antioksidansi su ključni u prevenciji starenja kože i zaštiti od slobodnih radikala.