Za detoks

Ukoliko želite da očistite jetru, sikavica je pravi izbor

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ukoliko želite da očistite jetru, sikavica je pravi izbor
Foto: Ilustracija

Sikavica je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice Asteraceae, koja se ističe svojom izvanrednom ljepotom. Njeni crveno-ljubičasti cjevasti cvjetovi su okruženi trnovitim ovojnim listovima, dok iz cvjetova izrastaju tamni sjajni plodovi. Ova biljka može narasti visine i do dva metra.

Danas, savremeni način života nametnuo je unos raznih stranih tvari u naše tijelo, koje se na neki način moraju eliminusati iz organizma. U tom procesu, ključnu ulogu igra jetra, najveći unutrašnji organ s iznimnom sposobnošću regeneracije. Fascinantno je da čak do 25% jetre može biti uklonjeno, a da će se organ brzo vratiti svojem prvotnom obliku i veličini. Jetra obavlja niz vitalnih funkcija, od kojih je najvažnija proizvodnja žuči, neophodne za razgradnju masti, kao i detoksikacija organizma.

Tvari koje unosimo u probavnom traktu dolaze u jetru, gdje se obrađuju, pohranjuju ili ponovno izlučuju u krvotok. Normalno funkcionisanje jetre je ugroženo modernim načinom života koji podrazumijeva masovnu konzumaciju lijekova te prehrambene navike bogate prerađenim namirnicama koje obiluju konzervansima, umjetnim bojama i aromama te pojačivačima okusa. Dodatno, izloženi smo djelovanju raznih hemikalija i toksina u okolini. Prekomjerno konzumiranje alkohola, gaziranih pića te prejedanje dodatno opterećuju jetru i narušavaju njenu funkciju. Uticaj hemikalija iz okoliša te različite toksične tvari s kojima se ponekad susrećemo zbog prirode posla mogu imati dugoročne posljedice na jetru.

S obzirom na to da je jetra ključni metabolički i probavni organ, povremeno joj je potrebna podrška jer njezin normalan rad ima ključnu ulogu u održavanju općeg zdravlja. Uz promjene u prehrambenim navikama i načinu života koje mogu pomoći u zaštiti jetre, važno je povremeno koristiti i dodatke prehrani ili prirodne metode koje će podržati njezinu funkciju i očuvati vitalnost organizma.

Pomoć se može naći u prirodi. Sikavica je dragocjena biljka za one koji su na bilo koji način ugrozili zdravlje svoje jetre. S druge strane, ne treba zanemariti ni njen vrlo djelotvoran preventivni učinak na zdravlje jetre, tj. zaštitu jetre od eventualnog oštećenja.

Kao lijek se koristi zreli i osušeni plod. Plod sikavice je iznimno ljekovit zbog prisutnosti silimarina koji se kao ljekovito sredstvo koristi više od 2000 godina, najčešće kod poremećaja i bolesti vezanih uz jetru.

Silimarin nije jedan spoj nego kompleks različitih spojeva (silibina A i B, izosilibina A i B, silikristina i silidianina). Sadrži i flavonoide poput kvercetola i taksifolina. Sjemenke sadrže i iznimno kvalitetno biljno ulje bogato linolnom kiselinom i sterolima. Svi ti spojevi zajedno ostvaruju više bioloških učinaka koji dovode do ljekovitog djelovanja, a to je regeneracija jetre i njena zaštita od oštećenja izazvanog različitim uzrocima.

Nekad se koristila tinktura sikavice, no u današnje vrijeme silimarin se najčešće može naći kao suhi standardizovani ekstrakt u obliku kapsula ili tableta.

Kliničkim ispitivanjima dokazano je kako ekstrakt sikavice usporava proces propadanja jetrenog tkiva i djeluje regenerirajuće. Silimarin povećava nivo glutationa u jetri, a glutation je najvažniji antioksidans za zaštitu jetre i njegov nivo pada ako smo svakodnevno izloženi visokim nivoima toksina. Sikavica ne povećava lučenje žuči, nego prije svega djeluje hepatoprotektivno.