Naučnici savjetuju kako prehranom usporiti starenje mozga

Prehrana bogata lisnatim povrćem, mahunarkama, bobičastim voćem, cjelovitim žitaricama i vinom pomaže u usporavanju starenja mozga i u usporavanju smanjivanja kognitivnih sposobnosti, savjetuju naučnici.

Smanjivanje kognitivnih sposobnosti normalna je pojava koja prati starenje, ali studija naučnika s Medicinskog centra Univerziteta Rush u Čikagu pokazala je da su stariji odrasli ljudi koji striktno slijede prehranu MIND kognitivno 7,5 godina mlađi od onih koji to ne čine, prenose mediji.

MIND je kombinacija mediteranske prehrane i dijete DASH osmišljene za visoki krvni pritisak. Sadrži 15 prehrambenih preporuka te savjetuje najmanje tri porcije cjelovitih žitarica, salatu i drugo povrće svaki dan te čašu vina. Mahunarke i piletina treba da budu na stolu dva puta sedmično, a riba jednom.

Oni koji slijede taj režim ograničavaju količinu crvenog mesa, maslaca, margarina, sira, kolača i slatkiša te pržene i brze hrane. Jedino dopušteno voće u MIND režimu je bobičasto.

Naučnici su proučavali 960 starijih ljudi, starosti od prosječno 81,4 godine, u 40 domova penzionera na području Čikaga kroz period od 4,7 godina. Otkrili su sporije smanjivanje mentalnih sposobnosti kod onih koji su se hranili najbliže toj dijeti.

Ranija studija pokazala je da taj režim prehrane može smanjiti i rizik razvoja Alchajmerove bolesti.

 

(Fena)