Nauka kao osnov buduće politike Bidenove administracije

Bidenovu administraciju očekuje važna misija promoviranja zaštite javnog zdravlja, zasnovanog na naučnim dokazima. Dok je koncept smanjenja štete po pitanju pušenja (Tobacco Harm Reduction – THR) i dalje tema koja u SAD izaziva polemike, proizvodi sa smanjenim rizikom u poređenju s cigaretama u praksi su se već dobro pokazali.

Joe Biden i Kamala Harris ulaze u Bijelu kuću u trenucima velikih društvenih podjela, dok pandemija koronavirusa bjesni širom svijeta. Zato, kako navodi nezavisni medij Filtermag, i ne bi čudilo da usred političke drame koncept smanjenja štete kod pušenja ne bude visoko u agendi novoizabranog predsjednika.

Istovremeno, ta tema je tokom cijele prošle godine bila jedan od glavnih fokusa Trumpovog predsjedavanja – od zabrane korištenja alternativa cigaretama u pojedinim američkim državama, do reguliranjaa tržišta zahtjevom da svi proizvođači elektronskih i drugih uređaja na bazi duhana i nikotina podnesu zahtjev Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA) zajedno s naučnim dokazima da je riječ o provjerenim alternativama.

FDA je tokom prošle godine i sama pregledala naučne dokaze za uređaj IQOS, kompanije Philip Morris, koji je do danas u toj zemlji jedini elektronski uređaj baziran na tehnologiji zagrijavanja duhana za koji je utvrđeno da je izloženost štetnim materijama prilikom korištenja značajno smanjena u poređenju s cigaretama.

Zagovornici koncepta smanjenja štete, sa kojima je Filtermag razgovarao, tvrde da je važno educirati javnost šta taj koncept podrazumijeva i kako može postati dio rješenja za oko 40 miliona pušača u Americi.

– Moramo podržati one koji i dalje žele koristiti nikotin da potraže manje štetne ili nesagorijevajuće opcije – smatra David Abrams, profesor socijalnih i bihejvioralnih nauka na njujorškom univerzitetu za globalno javno zdravlje.

Najvažnije je, kako je dodao, da se Bidenova administracija pobrine da poboljša javno zdravlje time što će javnosti pomoći da razumije razlike između samog nikotina i nikotina koji se oslobađa paljenjem cigarete.

– Biden-Harris administracija najavljuje da će se brzo preusmjeriti na nauku kao osnovu buduće politike vlade, nadajmo se da će tako biti i u slučaju koncepta smanjenja štete – kaže Azim Chowdury, advokat u Washingtonu, koji dodaje da nova vlast treba istaći važnost cilja u reduciranju i eliminiranju problema cigareta. Kako kaže, čak 10 miliona odraslih Amerikanaca se oslanja na alternative kako bi se oslobodili cigareta.

 Ključna poruka bi trebalo da ohrabri ljude, koji bi u drugačijim okolnostima nastavili pušiti cigarete, da pređu na manje štetne alternative – smatra profesor David Sweanor s kanadskog univerziteta u Ottawi. To bi, kako zaključuje, značilo da se FDA postavi kao facilitator u toj tranziciji i da se pobrine da javnosti budu pružene istinite informacije o svim rizicima.
Koncept smanjenja štete (THR) je strategija u oblasti javnog zdravlja koja ima za cilj smanjiti štetne uticaje po pojedince i okolinu koje, u slučaju pušenja, prouzrokuju cigarete. Zagovornici ovog koncepta vjeruju da korištenjem naučno dokazanih i pouzdanih alternativa cigaretama, smanjenje štete može biti dio rješenja za milione pušača širom svijeta.

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/zivot-i-stil/know-how/3287676-nauka-kao-osnov-buduce-politike-bajdenove-administracije