Nema dokaza da je kokosovo ulje zdravije i bolje od drugih masnoća

Iako je kokosovo ulje dobra zamjena za kozmetičke preparate, a neki tvrde da su njegove masti bolje nego druge zasićene masne kiseline, čini se da ipak nije toliko dobro za konzumiranje. Prema izvještaju Američkog udruženja za srce (AHA), kokosovo ulje je štetno kao i maslac ili goveđa mast.

Prema zaključcima američkih istraživača, kokosovo ulje sadrži zasićene masne kiseline koje mogu podići nivo lošeg holesterola, što povećava rizik od srčanih bolesti. Zapravo se oko 82 posto kokosovog ulja sastoji od zasićenih masti, što je mnogo više nego kod maslaca (63), maslinovog ulja (14), ulja kikirikija (17) i suncokretovog ulja (10).

“Prema rezultatima nedavno provedenih anketa, 72 posto američke javnosti ocijenilo je kokosovo ulje kao ‘zdravu hranu’, a samo 37 posto nutricionista misli tako. Razlika između laičkog i stručnog mišljenja može se pripisati marketingu”, rekli su iz Američkog udruženja za srce.

Napominju kako je meta-analiza eksperimenata jasno pokazala da su maslac i kokosovo ulje, u smislu povećanja količine lošeg holesterola u tijelu, jednako loši kao i svaki drugi.

“S obzirom na to da kokosovo ulje povećava nivo lošeg holesterola, uzrokuje kardiovaskularne bolesti i nema povoljne efekte o kojima se toliko govori, savjetujemo da ga ne koristite”, zaključuju iz Američkog udruženja za srce.

Iako neki ljudi smatraju da kombinacija masnoća čini kokosovo ulje zdravim, stručnjaci kažu da za to nema uvjerljivih dokaza. Također, podsjećaju da je malo masti dobro za svakoga, jer su masne kiseline neophodne za pravilnu apsorpciju vitamina te ih možete pronaći u avokadu, ribljem ulju, orasima i sjemenkama.

(Klix.ba)