Oralno zdravlje: Pet namirnica koje trebate jesti i pet koje je bolje izbjegavati

Mnogi su zbog koronavirusa odgodili redovite preglede kod zubara, ali oralno zdravlje je iznimno važno. Na njega je moguće, između ostalog, utjecati prehranom.

Slatko je pravi neprijatelj naših zuba i desni. Ako želite snažne zube, fokusirajte se na namirnice koje ne obiluju ugljikohidratima i šećerom, već na one koje su pune vlakana i važnih nutrijenata poput kalcija, fosfora i magnezija.

Pet namirnica za kojima se isplati posegnuti su:

1. Kakao u zrnu

Čokolada je namirnica koju mnogi izbjegavaju, ali ako ne sadrži dodani šećer i konzumira se u razumnim količinama, može spriječiti nastanak karijesa jer održava oralne bakterije pod kontrolom i sprječava stvaranje plaka na zubima. Studija iz 2009. pokazala je da polifenoli u kakau, kao i neki u čaju i kavi, uspješno ubijaju bakterije koje uzrokuju karijes i stvaraju barijeru između zuba i plaka. Držite se kakaa u zrnu ili tamne čokolade s vrlo malo ili bez šećera jer će prosječna čokolada potpuno umanjiti sve njezine prednosti.

2. Mliječni proizvodi životinja hranjenih svježom travom

Sir i maslac životinja hranjenih svježom travom bogati su vitaminom K2, koji je vitalan za zdrave zube. Većina populacije ima nedostatak vitamina K2. Tim nutrijentom bogata je govedina, pašteta od guščje jetre, jaja i pileća jetra. Mnoge od tih namirnica bogate su i fosforom, hranjivom tvari za kojom zubi žude.

3. Masna riba

Masna riba je važna komponenta svake zdrave prehrane jer sadrži puno vitamina D. On je neophodan za gotovo svaki dio tijela, ali manje je poznato da smanjuje i rizik od propadanja zubi.

Vitamin D djeluje u sinergiji s vitaminima A i K2 kako bi isporučio kalcij zubima, jačajući caklinu iznutra. Masna riba bogata je i omega-3 masnim kiselinama koje podupiru zdravlje desni i pomažu u sprečavanju simptoma paradentoze.

4 Lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće je puno prebiotika kojima se hrane zdrave oralne bakterije. Osim što će ostaviti vaše zube čistima, zeleno lisnato povrće je najbolje za zube jer sadrži i minerale koji pomažu ojačati njihovu strukturu. Dobri primjeri su kelj, špinat, blitva i rukola.

5. Grejp i naranča

Iako kisela hrana može imati negativan učinak na zube, grejp, naranča i drugi agrumi zapravo su korisni ako se jedu umjereno. Naime, ovo voće sadrži vitamin C koji jača krvne žile i vezivno tkivo u ustima. Usporava napredovanje upale desni i smanjuje krvarenje.

Izbjegavajte slatku, procesiranu, kiselu hranu kako biste oralno zdravlje držali pod kontrolom, savjetuju stomatolozi. Posebno smanjite unos krekera, sušenog voća, gaziranih pića, kombuche te graha i leće.

 

(Index.hr)