Osobe koje redovno dolaze u centre za zdravo starenje zdravije su, duže žive

Populacijski fond Ujedinjenih naroda (UNFPA), nevladina organizacija ‘Partnerstvo za javno zdravlje’ i Univerzitetski koledž u Londonu prezentirat će u Sarajevu na Međunarodni dan starijih osoba, rezultate studije prema kojoj starije osobe koje redovno dolaze u centre za zdravo starenje žive zdravije i duže.

UNFPA podsjeća vlasti i javnost na mogućnosti koje pruža starenje populacije, kao i na izazove u 21. stoljeću i promovira razvoj društva u kojem su dobro došle sve starosne dobi.

– Udio starijih osoba u Bosni i Hercegovini je povećan sa 5 posto u 1971. na 14,2 posto u 2013. godini. Projekcije populacije pokazuju da će udio starijih osoba u BiH i dalje rasti, do 2050. godine doseći otprilike 37 posto ukupnog stanovništva uslijed niske stope fertiliteta i emigracije kvalificiranih mladih osoba.

Uz povećanje udjela starijih osoba u društvu i njihovih ranjivosti, posebno onih koje su povezane s pandemijom bolesti COVID-19, povećavat će se i troškovi usluga zdravstvene i socijalne zaštite koje im se pružaju. Time se, više nego ikad prije, naglašava značaj preventivnih mjera za zdravo starenje – ističe se.

U cilju promoviranja zdravog i aktivnog starenja, Udruženje Partnerstvo za javno zdravlje,u saradnji s UNFPA i Univerzitetskim koledžom u Londonu, provelo je istraživanje radi projiciranja zdravstvenih koristi za korisnike centara za zdravo starenje u Bosni i Hercegovini.

Studija nazvana ‘Promjene ponašanja i projicirane zdravstvene koristi za članove centara za zdravo starenje u Bosni i Hercegovini’ bit će prezentirana u četvrtak, 1. oktobra u UN zgradi..

 

Čuvajzdravlje.ba / FENA