Pet najpoželjnijih namirnica za početak dana

Svi znamo da je doručak najvažniji dnevni obrok koji ne bi trebalo da se preskoči.

1. Ovsena kaša (sadrži vlakna, bogata je omega 3 masnim kiselinama i sadrži folate i kalijum). Najviše je vlakana u prepolovljenim zrnima, a birajte uvijek ovsene pahuljice bez dodatka šećera. Skuhaju se za samo 15 minuta, a možete ih zasladiti medom, mlijekom, ili im dodati voće i malo orašastih plodova.

2. Grčki jogurt s karakterističnim oštrim ukusom bogat je kalcijumom i bjelančevinama, sadrži ih dvostruko više nego obični jogurt. Najbolje ga je pojesti samog, bez slatkih dodataka i nećete uskoro biti gladni. A ako želite još i nešto slatko, možete pojesti neko voće po svom izboru.

3. Pšenične klice – Samo dvije kašike pšeničnih klica osiguravaju čak 15 odsto dnevno preporučenog unosa vitamina E koji nam u ishrani obično nedostaje. Možete ih dodati doručku tako da ih umješate u obični jogurt.

4. Grejp pozitivno utiče na sagorijevanje viška kilograma i ravnotežu šećera u krvi. Osim toga, grejp je odličan za hidraciju organizma i bogat je antioksidansima koji jačaju imunološki sistem. Za dobro kombinovan doručak konzumirajte ga zajedno s bjelančevinama npr. jajem.

5. Banana je puna dobrih ugljenih hidrata koji su ‘glavni krivac’ za to da se dugo nakon doručka osjećamo sito. Sadrži veliku količinu kalijuma, a dobro se kombinuje sa žitaricama. Sve ove namirnice djeci osiguravaju energiju, jačaju imunitet i čuvaju ih od učestalih infekcija koje se u hladnijim mjesecima lakše šire. Važna je i raznovrsna ishrana, bazirana na cjelovitim žitaricama, mahunarkama, povrću i drugim kvalitetnim namirnicama, koja isključuje rafinisane proizvode, posebno šećer.