Pet namirnica koje mogu pogoršati ekcem, izbjegavajte ih

Ishrana može dodatno pogoršati neprijatini kožni problem poznat kao ekcem. Postoje određene namirnice trebate izbjegavati ukoliko imate ovaj kožni problem.

Sljedeće namirnice mogu pogoršati vaš problem s kožom:

1. Gluten

Unošenje hrane s glutenom može doprinjeti nastanku ekcema. Gluten je sastavni dio velikog broja namirnica, čak i u proizvodima poput gumenih bombona, supa i soseva. Ako sumnjate da gluten može pogoršati vaš ekcem, počnite da tražite hranu s oznakom “bez glutena”.

2. Jaja

Jaja su još jedan uobičajeni pokretač pogoršanja ekcema kod beba i male djece. Možda je dovoljno lako izbjeći kajganu ili pržena jaja, ali budite oprezni prema jelima poput hljeba i druge pekarske robe koja mogu sadržati jaja.

Imajte na umu da bi to mogla biti samo kratkoročna strategija izbjegavanja; kao i kod alergija na mlijeko, i neka djeca sa alergijama na jaja također ih prerastu.

3. Kravlje mlijeko

Kravlje mlijeko je jedan od najčešćih krivaca za pojavu ekcema kod djece. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da roditelji ne bi trebalo na svoju ruku da izbacuju mlijeko ili proizvode na bazi mlijeka iz ishrane svoje djece.

Kada se mliječni proizvodi potpuno uklone iz ishrane, mogu razviti nedostatak vitamina i druge probleme. Mlijeko treba uskratiti samo djeci sa jakim ekcemom, a ljekar vašeg djeteta će vas uputiti o odgovarajućim zamjenama.

4. Riba

Stručnjaci primjećuju da su određene vrste ribe, uključujući losos, sardine i haringe, odličan izvor omega-3 masnih kiselina koje mogu da se bore protiv upala u vašem tijelu.

Ali drugi upozoravaju da se riba nalazi na listi namirnica koje često uzrokuju alergijske reakcije. Svakako, budite oprezni dok ne saznate kako vaše tijelo reaguje.

5. Konzervirana hrana

Ako patite od vrste ekcema koja se naziva dishidrotični ekcem, možda ćete biti osjetljivi na nikl. Ako je to slučaj, jedenje hrane koja sadrži nikl može pogoršati simptome, poput malih plikova koji se mogu pojaviti na nogama i rukama.

Nikl se može naći u brojnim namirnicama, uključujući pšenicu, mahunarke, ječam, raž, čokoladu i kakao. Mnogi proizvođači koriste nikl u proizvodnji limenki za konzerviranje hrane.

 

(Cuvajzdravlje.ba)