Pfizer potvrdio da je sigurna upotreba vakcine za djecu od pet do 11 godine

Iz kompanije Pfizer objavili su u ponedjeljak da je druga faza kliničkog ispitivanja pokazala da je vakcina za djecu od 5 do 11 godina sigurna i da je kreirala dovoljno antitijela za zaštitu.

Ovo su prvi takvi objavljeni rezultati za ovu dobnu grupu za vakcinu američkog proizvođača, ali se napominje da podaci još nisu recenzirani, donosi CNN.

Iz Pfizera dodaju da rezultate ispitivanja planiraju uskoro predati Američkog agenciji za hranu i lijekove zbog odobrenja za hitnu uporabu.

Ispitivanje je obuhvatilo 2,268 sudionika u dobi od 5 do 11 godina i korištene su dvije doze vakcina primjenjene u razmaku od 21 dan.

U ispitivanjima se koristila doza od 10 mikrograma, manja od doze od 30 mikrograma koja se koristila za osobe starije od 12 godina.

“Doza od 10 mikograma je pažljivo izabrana doza za sigurnost, podnošljivost i imunogenost kod djece od 5 do 11 godina”, stoji u saopćenju Pfizera.

Imunološki odgovori ispitanika mjereni su promatranjem neutralizirajućih razina antitijela u krvi i usporedbom tih razina s kontrolonom grupom od 16 do 25 godina koja je primila dvije doze s većom dozom od 30 mikrograma.

Iz Prizera dodaju da su razine antitijela dobro usporedive sa starijim ljudima koji su primili veću dozu, pokazujući “snažan imunološki odgovor u ovoj grupi djece mjesec dana nakon primitka druge doze”.

“Nadalje, vakcina protiv koronavirusa dobro se podnosilo, a nuspojave su općenito bile usporedive s onim uočenim kod sudionika u dobi od 16 do 25 godina”, navode iz Pfizera.

Glasnogovornik Pfizera potvrdio je da nema slučajeva miokarditisa.

(Cuvajzdravlje.ba)