PMS: Muka za žene, misterija za naučnike

Umjesto da se uzme kao stanje za koje bi se mogao pronaći lijek i olakšanje, PMS se često tretira kao neizbježan dio života s kojim žene jednostavno moraju da se nose. Najčešći način na koji žene olakšavaju bol povezanu s PMS-om je uzimanje tableta protiv bolova. Nekada im budu propisani antidepresivi ili hormonska kontrola rađanja. U ekstremnim slučajevima ženama uklone jajnike, što je rješenje osmišljeno još 1931. godine.

Jedan od mogućih razloga za nedostatak istraživanja u ovom polju je to što nepostojanje prijašnjih studija nova istraživanja čini dosta težim. Drugi je to što ne postoji jasan konsenzus šta je tačno PMS. Postoji blizu 150 poznatih simptoma, od nespretnosti za vrijeme mjesečnice do poremećaja sna. Osim toga, pojedinim naučnicima se prijedlozi za studije odbijaju na osnovu mišljenja da ne postoji razlog za proučavanje ovog stanja.

Ovakav stav oslikava veći problem u naučnim krugovima, gdje se istraživanja u zdravstvenoj sferi koncentriraju na muškarce. Žene su tek trećina učesnika u studijama koje se bave proučavanjem novih metoda i lijekova, a iako postoje određene rodne razlike u nekim zdravstvenim tegobama, rezultati se spoje i gledaju zajedno.

To znači da se saznanja koja su bazirana najviše na muškim ispitanicima primjenjuju jednako na sve. U isto vrijeme zanemaruju se prvenstveno ženske tegobe u koje spada i PMS te se za njegovo ublažavanje koriste zastarjele i ne uvijek efikasne metode.

(Klix)