Preskakanje konopca proglašeno za najefektniju vježbu

Preskakanje konopca je jedna od najjednostavnijih i najefikasnijih vježbi pomoću koje možete da unaprijedite kondiciju i izgubite neželjene kilograme. Uz pravilno izvođenje i adekvatan odabir opreme možete da poboljšate kako fizičko tako i mentalno zdravlje.

Pored činjenice da ovu vježbu možete da obavljate bilo gdje, ona nudi i nebrojene zdravstvene prednosti. Osim što vam pomaže u poboljšanju brzine, koordinacije i okretnosti, „to je najbolji kardio trening koji ste mogli da uradite“, prenosi Washington Post.

Takođe, još jedna prednost koju donosi preskakanje konopca jeste činjenica da doprinosi gustoći kostiju i sprječava osteoporozu. Potezi zahtevaju duboku koncentraciju zbog čega se smatra i „pokretnom meditacijom“ i pozitivno utiče na mentalno zdravlje.

Pristalice ovog načina treninga kažu da je rizik od povreda manji nego kod trčanja.

Kada je u pitanju sam trening početnici bi trebalo, prije svega, da se fokusiraju na razvoj koordinacije i izdržljivosti kako bi skakali pet do 10 minuta bez spoticanja. Po pravilu treba započeti sa sesijama koje nisu duže od 10 minuta.

Fitnes treneri preporučuju preskakanje dva do tri puta sedmično u početku i povećavanje trajanja treninga za najviše 10 odsto svakih sedam do 15 dana. Vaši prvi treninzi mogli bi da budu jednostavno poput postavljanja štoperice na pet minuta i naizmjenično 20 sekundi skakanja i 20 sekundi odmora.

Kako vaše vještine napreduju, možete da eksperimentišete sa skakanjem na samo jednoj nozi ili jednostavnim tapkanjem. Ostali potezi koje možete da isprobate uključuju bočne skokove, skokove unazad i ukrštene pokrete.

Treneri ističu da je od izuzetne važnosti započeti laganim intenzitetom da bi se izbjegle povrede.

Takođe, prilikom izvođenja bitno je da nadlaktice budu „zalijepljene“ za grudni koš, savijajući laktove na oko 45 stepeni i dopuštajući da veći dio pokreta dolazi iz vaših zglobova. Stručnjaci predlažu da skačete najviše centimetar od tla.

Još jedan bitan faktor jeste odabir patika, a kako bi mogućnost povreda smanjili na minimum bitno je da pronađete i optimalnu ravnu i čvrstu površinu – ali ne previše tvrdu.

Treneri upozoravaju da uvijek izbjegavate travu kao podlogu jer ona pruža dodatni otpor konopcu. Ako nemate pristup dobroj podlozi, stručnjaci predlažu kupovinu prostirke zajedno s užetom. Lagani su i lako se prenose, a možete ih postaviti na bilo koju ravnu površinu i skakati uz odgovarajuću apsorpciju udara.

 

(N1)