Račić kril – najbolji izvor omega-3 masnih kiselina na svijetu

Znate li da postoji puno bolji izvor omega-3 masnih kiselina od ribljeg ulja? Superiorni izvor omega 3 masnih kiselina je mali račić kril!
Kril obitava u čistom Antarktičkom moru, a njegovo ulje bogat je prirodni izvor omega-3 masnih kiselina. Ulje račića krila sadrži višestruko bolje iskoristive omega-3 masne kiseline (eikozapentaensku kiselinu (EPA) i dokozaheksaensku kiselinu (DHA)), nego riblje ulje. Naime, ulje antarktičkog krila sadrži omega-3 masne kiseline vezane na fosfolipide, strukturu identičnu našim staničnim membranama, prenosi Index.hr. Takva struktura omogućuje veću bioraspoloživost omega 3 masnih u organizmu, bolju i bržu apsorpciju te ugradnju u ciljana tkiva.
Omega-3 masne kiseline iz ulja krila vezane za fosfolipide osiguravaju znatno veću učinkovitost od ribljeg ulja. Uz to, račić kril prirodno sadrži i snažni antioksidans astaksanthin, koji štiti ulje od oksidacije i degradacije. Zbog svoje specifične strukture, ulje krila je površinski aktivna komponenta koja se miješa sa vodom čime smanjuje pojavu neugodnog refluksa koji se uobičajeno javlja prilikom konzumacije ribljeg ulja, odnosno oblika u kojem su omega-3 masne kiseline u trigliceridnom obliku.
Studije provedene na ljudima i životinjama pokazale su da omega-3 masne kiseline vezane za fosfolipide, poput onih u ulju račića krila, imaju značajno bolju apsorpciju i viši stupanj ugradnje u ciljana tkiva od metilnih i etilnih estera ili triglicerida omega-3 masnih kiselina kakve obično nalazimo u ribljem ulju te je stoga za isti učinak potrebna manja doza masnih kiselina iz račića krila u usporedbi s konvencionalnim ribljim uljem.
Dugolančane omega-3 masne kiseline (EPA i DHA) imaju sljedeće povoljne učinke:
– antiaritmičko djelovanje
– smanjenje triglicerida
– antiaterosklerotski učinci
– protuupalno djelovanje
– antitrombotički učinci
– blago hipotenzivno djelovanje
Utjecaj omega-3 na razvoj mozga, raspoloženje, funkcije uma i ponašanje je područje za koje se pokazuju sve veće zanimanje. Odrasle osobe imaju također koristi od prehrane bogate omega-3 kiselinama – pokazuju poboljšanje kod učenja i pamćenja te otpornost prema depresiji, bipolarnom poremećaju, šizofreniji, demenciji, disleksiji i poremećaju nedostatka pozornosti.
U zemljama gdje je prehrana bogata ribama kao što su to otok Okinava i Japan, stopa ljudi koji pate od mentalnih poremećaja je značajno niska.
Povezani članci
Vakcinisanje protiv HPV-a u domovima zdravlja u ZDK
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) obavještava javnost i građane Zeničko-dobojskog kantona da se na području tog kantona,...
Doktor Kenan Arnautović izabran za potpredsjednika Svjetske federacije neurohirurga
Kenan Arnautović je jučer izabran za prvog potpredsjednika Svjetske federacije neurohirurga (WFNS) za period od 2023. do 2025. godine. Za...
Vakcinisanje protiv HPV-a u domovima zdravlja u ZDK
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) obavještava javnost i građane Zeničko-dobojskog kantona da se na području tog kantona,...
Ministar zdravstva: Hrvatska među prvih pet zemalja po broju transplantovanih jetara
Hrvatska je među prvih pet zemalja svijeta po broju transplantovanih jetara na milion stanovnika, dok je transplantacijska medicina perjanica hrvatskog...