
Hrana bogata antioksidansima, vitaminom C i omega-3 masnim kiselinama.
Ljeto donosi užarene sunčeve zrake koje mogu izazvati oštećenja kože i povećati rizik od fotoaginga i malignih promjena. Osim adekvatne zaštite kremama, ishrana igra ključnu ulogu u jačanju otpornosti kože i organizma na UV-zračenje.
Nutritivni štit protiv oštećenja kože
Antioksidansi poput karotenoida, vitamina C i E djeluju kao molekularni čuvari, neutralizujući slobodne radikale nastale pod uticajem ultraljubičastih zraka. Prema istraživanju objavljenom u Journal of Dermatological Science (2020), povećan unos antioksidansa povezan je s manjim znakovima upale i oksidativnog stresa u koži.
Vitamin C je esencijalan za sintezu kolagena, proteina koji održava elastičnost kože. Njegov deficit uslijed izloženosti suncu može ubrzati starenje i pojavu bora. Voće poput narandži, jagoda i kivi, kao i povrće poput paprike i brokule, bogati su izvori ovog vitamina.
Obnavlja kožu
Omega-3 masne kiseline, prisutne u ribama hladnih voda (losos, skuša) i lanenom sjemenu, posjeduju protuupalna svojstva te su povezane sa smanjenjem fotodermatitisa. Studija Nutrients (2019) ističe njihovu ulogu u obnavljanju lipidnog sloja kože, čime se poboljšava barijerna funkcija i sprječava gubitak vlage.
Likopen iz paradajza dokazano smanjuje osjetljivost kože na UV-zračenje.
Istraživanje British Journal of Dermatology (2018) navodi da dnevni unos likopena tokom 10 sedmica može značajno smanjiti eritem nakon izlaganja suncu.
Uvođenjem ovih nutrijenata u svakodnevnu ishranu, organizam dobija dodatni sloj zaštite, što je posebno važno u ljetnim mjesecima. Naravno, ishrana ne može zamijeniti adekvatnu fotoprotekciju, ali je neizostavan segment cjelovite zaštite kože i zdravlja.
Pravilnim izborom namirnica, tijelo je bolje pripremljeno za ljetne izazove, smanjujući rizik od akutnih i dugoročnih oštećenja izazvanih suncem.