Smatraju ih najzdravijim voćem na svijetu – sprečavaju bolesti srca, štite kosti

Hurma ili datula, vrsta je voća koja se uglavnom najviše konzumira za vrijeme muslimanskog mjeseca posta, ramazana.
Hurme imaju širok spektar zdravstvenih vrijednosti, zbog kojih se smatraju najzdravijim voćem na svijetu. Prema svom sastavu hurme su prava prirodna multivitaminska bomba koju mogu koristiti djeca i odrasli, piše Natural Society.
Donosimo vam razloge zbog kojih trebate svakodnevno konzumirati ovo super voće.
Prirodni izvor vitamina
Bogate vitaminima i mineralima, hurme su idealan izbor za jutarnju opskrbu ovim nutrijentima. Svaka porcija hurmi pruža preko 3 posto preporučene doze vitamina A, K, tiamina i folne kiseline. Jedan su od najbogatijih izvora željeza, kalcija, magnezija, kalija i fosfora. Sadrže gotovo sve vitamine B kompleksa, i bogat su izvor fito-hranjivih tvari poput karotenoida i flavonoida.
Poboljšavaju funkciju mozga
Hurme su bogat izvor jednostavnih prirodnih šećera. Ovi šećeri osiguravaju tijelu važnu glukozu i pomažu u stabilizaciji šećera u krvi. Na ovaj način doprinose poboljšanju moždanih aktivnosti, boljoj spoznaji i koncentraciji.
Reguliraju tjelesnu težinu
Hurma je jedna od rijetkih namirnica koja može pomoći u gubitku kilograma, ali i njihovom gomilanju, zavisno od vrste drugih namirnica s kojima se jede. Bogat je izvor jednostavnih šećera i koncentriranih rezervi energije. Kada se konzumira s drugom visokokaloričnom hranom poput mlijeka, hurma pomaže u povećanju tjelesne težine. Istovremeno, hurme su bogate prehrambenim vlaknima, pružaju osjećaj sitosti, a ne sadrže ni mnogo masti. Konzumiranje nekoliko hurmi u jutarnjim satima, zajedno s toplom vodom pomaže u suzbijanju nezdravih prehrambenih navika, a doprinosi i smanjenju tjelesne težine.
Sprječavaju kardiovaskularna oboljenja
Iako su bogat izvor kalija, hurme sadrže vrlo male količine natrija. To se smatra idealnim elektrolitskim sastavom za održavanje zdravog kardiovaskularnog sistema. Također pomažu i u snižavanju LDL holesterola. Istraživanje je pokazalo da redovna konzumacija hurmi kao dio zdrave uravnotežene prehrane pomaže u smanjenju rizika od kardiovaskularnih oboljenja čak i kod populacija s većom izloženošću ovim bolestima.
Štite kosti
200 gr hurmi pruža više od 6,5 posto od preporučene doze kalcija i fosfora zajedno sa 14 posto magnezija – važnog minerala za izgradnju kostiju i održavanje odgovarajuće koštane strukture.Kalij, vitamin K i mangan u hurmama također su važni za zdravlje kostiju. Redovna jutarnja konzumacija hurmi poboljšava gustoću kostiju i može spriječiti osteoporozu.
Povoljne za trudnice i dojilje
Redovna konzumacija hurmi pomaže u jačanju mišića maternice i pomaže tijelu u pripremi za završnu fazu trudnoće. Nakon porođaja, djeluju kao povoljno sredstvo za dojilje i promoviraju bolju laktaciju. Također pomažu i bržu kontrakciju mišića maternice, te omogućavaju brži oporavak, piše Hayat.
(Cuvajzdravlje.ba)
Povezani članci
Ovih pet namirnica moramo pojesti isti dan kad ih skuhamo ili otvorimo
Stručnjaci za sigurnost hrane upozoravaju da moramo biti iznimno oprezni s nekom hranom jer bi se mogla pokvariti nakon jednog...
Konzumiranje hrskavije hrane mogla bi biti tajna mršavljenja
Tajna mršavljenja mogla bi biti jednostavna poput odabira hrskavije hrane. Prema nalazima nizozemske studije, jedemo upola sporije kada moramo više...
Adaptacija klinika: Predstavnici Vlade TK i UKC-a Tuzla potpisali ugovore vrijedne 934.000 KM
Vlada Tuzlanskog kantona za opremanje Univerzitetskog kliničkog centra u proteklih godinu dana uložila je više od 20 miliona maraka. Danas...
Epidemiološka situacija u BPK zadovoljavajuća, nema slučajeva gripe i velikog kašlja
Epidemiološka situacija na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde je stabilna – potvrdila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK-a dr....