Stiže nam ambrozija, prepoznajte je i zaštitite se

Ako patite od alergija, izbjegavajte kontakt s polenom ambrozije i, po preporuci ljekara, redovno uzimajte antihistaminike.

Ambrozija kao izazivač alergije

Polen ove korovske biljke jedan je od najjačih poznatih alergena i vrlo je agresivan za disajni sistem jer napada skoro sve sluznice. Kod osjetljivih i alergičnih osoba uzrokuje alergijsku reakciju klasičnih simptoma, prije svega crvenilo očiju, suzenje, začepljenje nosa, kihanje, kašalj, otežano disanje, astmu, a nisu rijetki slučajevi i promjena na koži.

U olakšavanju simptoma i spriječavanju težih manifestacija najbolja je kombinacija preventivnih mjera i lijekova, prenose NN.

U šetnju po prirodi idite samo poslije kiše, kada je koncentracija polena najmanja

Zatvarajte prozore stana ili automobila

Tuširajte se i perite kosu svako veče kako biste sprali polen

Često se presvlačite jer se polen zadržava na odjeći

Redovno usisavajte stan i brišite podove vlažnom krpom

Ne izlazite iz kuće u toku prepodneva jer je tada koncentracija polena u vazduhu najveća

Ne šetajte po vjetrovitom vremenu, posebno ako je toplo

Ne sušite veš napolju jer mokar veš sakuplja polen

Izbjegavajte baštenske i poljske radove ako burno reagujete na polen ambrozije

Kad god možete, izbjegavajte boravak na planini i na selu

Kako prepoznati ambroziju?

Ambrozija je jednogodišnja zeljasta biljka koja naraste od 1 do 1,5 metar visine. Korijen joj je vretenast. Stablo joj je uspravno, razgranato i gusto prekriveno sitnim dlačicama. Cvijet je sitan blijedo žute boje. U narodu se naziva i partizanka ili limundžik.

Ambrozija dolazi iz Sjeverne Amerike, a u Evropu je uvezena kontaminiranim pošiljkama sjemena, oko 1860. godine. Zbog svoje izuzetno velike reprodukcijske moći, ali i dobre sposobnosti prilagođavanja novim uslovima okoline, vrlo se brzo širi na poljoprivrednim i nepoljoprivrednim zemljištima. Često raste na neobrađenim zemljištima.

(Čuvajzdravlje)