Svakodnevna buka dovodi do ozbiljnih srčanih i mentalnih problema

Korisni savjeti

Svakodnevna buka nekada dovodi do povećanja krvnog pritiska i kardiovaskularnih problema, dijabetesa, srčanog i moždanog udara, upozoravaju njemački naučnici.

Buka automobila, preglasni susjedi, građevinski radovi i drugo, sav taj uticaj svakodnevne i dugotrajne izloženosti konstantnoj buci u vlastitom domu i izvan njega u nekim slučajevima može da dovede do hroničnih bolesti.

To se događa zbog toga što buka automatski stavlja tijelo u stanje pripravnosti.

Pritom, raste krvni pritisak, a odmah se aktiviraju i hormoni stresa, navode članovi njemačkog Udruženja za psihosomatsku medicinu i medicinsku psihoterapiju.

Dugotrajna izloženost buci, dok boravimo u vlastitom domu, može prouzrokovati brojne tegobe mentalnog zdravlja, čak i demenciju i kognitivna oštećenja kod djece, ali i dijabetes tipa 2, srčani i moždani udar.

Prema trenutnim podacima, procjenjuje se da je buka iz okoline jedan od uzroka pojave 48.000 novih slučajeva ishemijskih bolesti srca godišnje, kao i 12.000 slučajeva prerane smrti u zemljama EU.

Procjenjuje se da 6,5 miliona ljudi pati od visokog stepena hroničnog poremećaja sna, a oko 12.500 djece školskog uzrasta pati od poremećaja u čitanju zbog buke koju stvaraju avioni.

Uticaj buke na naše osjećaje i misli ili ometanje mirnog san i trenutaka opuštanja može dovesti do iscrpljenosti i stresa, a dugoročno takvo stanje povećava razvoj depresije, objašnjavaju njemački stručnjaci.

Kombinacija “onečišćenja” gradskom bukom, u kombinaciji sa prljavim vazduhom, može ozbiljno da utiče na zdravstveno stanje pojedinca.

Sve to, na kraju, podstiče razvoj upalnih procesa u krvi, koji su u interakciji sa razvojem depresije, prenose naučni portali.

(Čuvajzdravlje.ba)