Trik da pržena hrana postane zdravija

Kako biste jeli zdravije, a opet zadržali ukus jela koje volite, potrebno je da primijenite ovih nekoliko trikova, kako bi i dalje uživali u hrani, ali na zdraviji način.

Koristite maslinovo ulje

Maslinovo ulje je vjerovatno najbolje koje možete da koristite, ako već morate da pržite. Ono je stabilnije na visokim temperaturama u odnosu na kukuruzno i suncokretovo, što znači da možete da ga koristite duže od ostalih vrsta ulja, a i dalje će zadržati svoje nutritivne vrijednosti i kvalitet.

Neka ulje bude čisto

Ukoliko pržite u fritezi, važno je da ulje bude čisto. Ako ga ostavite da dugo stoji sa ostacima hrane, počeće da gori, a jelo će vam imati ukus zagorjelog. Ako koristite staro ulje, ono je vjerovatno izgubilo svoju hranljivost. Prvi način je da sklanjate ostatke hrane iz ulja, a drugi je da ga redovno mijenjate.

Jedite pohovanu hranu

Većina koristi bijelo brašno za pohovanje koje sadrži gluten, pa se dobro veže za hranu. Ipak, brašno koje ima mnogo glutena podrazumijeva da će hrana upiti mnogo masti. Koristite pirinčano ili kukuruzno brašno.

Koristite gaziranu vodu ili sodu bikarbonu

Još jedna stvar koja može da pomogne kada pohujete nešto je da dodate malo mineralne gazirane vode ili sode bikarbone. Dok se prži, iz hrane će izaći balončići gasa, pa će hrana samim tim manje apsorbovati masnoću. Ukoliko kombinujete ovaj i prethodni trik, sigurno je da će vam obrok biti zdraviji.

Održavajte temperaturu ulja

Idealna temperatura ulja za prženje je između 162 i 204 stepeni celzijusa. Ukoliko ulje nije dovoljno vruće, hrana se neće ispržiti tako brzo kao što bi trebalo, pa će upiti i mnogo više masnoće.

Ukoliko možete, prednost dajte fritezi umjesto tiganju i kada izvadite hranu iz ulja, ostavite je kratko na ubrusu da biste odstranili višak masnoće.

(Magazin novosti)