Ulje konoplje – prirodni proizvod koji štiti zdravlje

Hladno prešana ulja nastala od sjemenki neophodna su u svakodnevnoj prehrani i preduvjet su dobrom zdravlju zbog visokog udjela aktivnih tvari ljekovita su sredstva i kod težih oboljenja
Uz nedostatak vremena i previše rafinirane hrane čovjek danas ne unosi u organizam dovoljne količine nužnih tvari od kojih su najvažnije esencijalne masne kiseline.
Kako se onda zaštiti i ojačati organizam kako bi nas štitio od mnogobrojnih oboljenja? To ćete najlakše postići konzumacijom hladno prešanih ulja.
Omega-3 i omega-6 masne kiseline
Nedostatak višestruko nezasićenih masnih kiselina (Omega-3 i omega-6) može uzrokovati oboljenja poput dijabetesa tipa 2, artritisa bolesti krvožilnoga sustava, jetre i karcinoma.
Ulje konoplje i ulje uljane repice
Iako nisu jedina ulja koja svojim svojstvima štite zdravlje organizma, ulje konoplje i uljane repice su danas vrlo popularna.
Ulje konoplje je jedno je od rijetkih ulja koja imaju omjer omega-6/omega-3 masnih kiselina u skladu s preporukom EFSA-e (znanstveno utemeljena organizacija za zaštitu i informiranje potrošača ), a koja iznosi 3 – 5 : 1. Ono sadrži oko 80 % višestruko nezasićenih masnih kiselina. Brojne kliničke studije pokazale su da hrana od sjemenki industrijske konoplje ima pozitivno djelovanje na imunološki sustav i opće zdravstveno stanje organizma.
Primjereno je u svakodnevnom korištenju kao ulje koje dodajemo gotovim toplim ili hladnim obrocima, a može se izravno nanositi na kožu lica ili tijela. Provedeno je puno istraživanja o djelovanju konpljinog ulja na zdravlje koje se sve češće spominje kao pripravak koji pomaže protiv boli, upala, anksioznih stanja, a svojim svojstvima sprječava nastanak raka i Alzheimerove bolesti.
Ulje uljane repice je visokokvalitetno prirodno rafinirano ulje bogato je nezasićenim masnim kiselinama koje mu daju izuzetnu vrijednost u suvremenoj ishrani. Značajan je izvor jednostruko nezasićene oleinske kiseline.
Repica se smatra poželjnim izvorom masti jer nezasićene masti doprinose održavanju normalne razine kolesterola u krvi. Upotrebi ulja od uljane repice pripisuje se velika važnost, jer pomaže dostizanju dobre krvne slike masnoća u krvi, koja je poželjna kod ljudi bez posebnih rizičnih faktora kao i kod ljudi koji zbog urođenih problema s metabolizmom masti ili zbog drugih okolnosti moraju slijediti dijetalni način prehrane. Zbog izvrsne stabilnosti na visokim temperaturama, repičino ulje je pogodno za pečenje, prženje čak i u fritezi, kuhanje, a može se dodavati i u hladna jela poput salata, prenosi Ordinacija.hr.
Ulje crnog kima
Ulje crnog kima sadrži oko 58% višestruko nezasićenih masnih kiselina, te preko sto biološko aktivnih komponenti. U mnogim zemljama koristi se kao začinskom ulje, a znanstveno je dokazano kako djeluje na tegobe poput autoimunih bolesti, reumatoidnog artritisa i psorijaze, astme, alergije, kroničnog umora, povišenog kolesterola i dijabetesa, hemeroida, visokog krvnog tlaka, bakterijske, gljivične i parazitske infekcije, glavobolja, zubobolja, bolova u želucu i crijevima, nesanice,kožnih oboljenja, jačanje imuniteta i još mnogih drugih…
Ulje oraha
Okus mu je bogat i ugodan, pa ga dobro uvrstiti u svakodnevnu uporabu u kuhinji. Ulje oraha djeluje protuupalno, a sadrži vitamine i minerale koji kombiniranim djelovanjem smanjuju rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti. Bogato je esencijalnom linolnom i linolenskom kiselinom, te se koristi za zaštitu krvnih žila od ateroskleroze i povišene razine kolesterola u krvi. U kozmetici se koristi za njegu suhe, zrele i istanjene kože kao i u pakunzima za kosu. Korisno je i u tretmanima kožnih ekcema i peruti na vlasištu.
Ulje sjemenki grožđa
Obiluje vitaminima i mineralima, antioksidantima, a po udjelu nezasićenih masnih kiselina na samom je vrhu hladno prešanog ulja. Odlično je kao kozmetičko ulje, ali i zaštitnik cjelokupnog zdravlja. Na ovom ulju možete pržiti, peći, kuhati bez straha da će visoke temperature promijeniti njegova svojstva.
Ulje lješnjaka
Zahvaljujući aminokiselinama , fitosterolima, vitaminima A, B1, B2, E i C, te magneziju, željezu, bakru i selenu, lješnjak je pomoć pri podizanju imuniteta. Po sastavu masnih kiselina slično je ekstra djevičanskom maslinovom ulju (visok udio omega- 9 i omega-6). Iako se koristi u kuhinji, ali najčešće se nalazi u kozmetičkim preparatima. Vitamin E je poznat kao eliksir mladosti, a upravo se on krije u ulju oraha.
Ulje sikavice
Ulje sikavice je ne-alergijsko ulje, koristi se u prehrani, kozmetici, kao dodatak prehrani domaćim životinjama i kućnim ljubimcima. Sadrži preko 65% polenezasićenih masnih kiselina, preko 22% oleinske kiseline. Zaštitnik je jetre pa se preporučuje osobama koje pretjeruju sa masnom hranom i alkoholom. U njemu se krije Vitamin E koji će održavati vašu kožu mladolikom.
Ulje podlanka
Ono je jedan od najboljih prirodnih izvorom zasićenih masnih kiselina, bogato je i antioksidansima i vitaminom E. Prikladno za kuhanje, a kao prirodni izvor esencijalnih masnih kiselina najbolja je podrška dobrom zdravlju. Djeluje protuupalno.
(Čuvajzdravlje)
Povezani članci
Namirnice koje pomažu kod osjećaja umora
Osjećaj umora uglavnom nastaje nakon napornog fizičkog i psihičkog napora, no može se javiti i nakon kvalitetnog i dugog sna....
Tjestenina ne goji, može biti zdrava u ishrani
Kako se navodi u najnovijim istraživanjima, ako vam je u ishrani tjestenina na meniju, ne treba da brinete, jer ona...
Deset najčešćih simptoma infekcije heliko bakterijom
Statistike kažu da je uzrok čira na želucu, infekcija heliko bakterijom (H. pilori) prisutna kod više od polovine svjetske populacije....
Ovi plodovi su “prirodne superzvijezde”
Mnogi bi pretpostavili da je konzumiranje voća, kao prirodnog slatkiša, lako i često, ali istraživanja pokazuju suprotno. Prema izvještaju CDC-a,...