Uskoro na tržištima zdraviji sladoled

Škotski znanstvenici razvili su sastojak koji bi mogao usporiti topljenje sladoleda.
Radi se o prirodnom proteinu BsIA koji pomaže da sladoled duže ostane smrznut na vrućini.
Znanstvenici sa sveučilišta u Edinburghu i Dundeeju smatraju da bi sastojak mogao biti na tržištu za 3-5 godina prenosi Plivazdravlje.hr.
Njegov razvoj omogućio bi i da u sladoledu bude manje zasićenih masti i manje kalorija.
BsIA funkcionira tako da veže zrak, masnoću i vodu u sladoledu, što usporava topljenje.
Sprječava i formiranje ledenih kristalića, odnosno održava glatku teksturu sladoleda.
“Sladoled će se, naravno, ipak topiti, ali će dulje zadržati stabilnost i manje ‘kapati’ okolo”, rekla je voditeljica istraživanja profesorica Cait MacPhee.
Znanstvenici su razvili metodu proizvodnje toga proteina koji se prirodno pojavljuje u nekim namirnicama i prijateljskim bakterijama.
Povezani članci
Ovih pet namirnica moramo pojesti isti dan kad ih skuhamo ili otvorimo
Stručnjaci za sigurnost hrane upozoravaju da moramo biti iznimno oprezni s nekom hranom jer bi se mogla pokvariti nakon jednog...
Konzumiranje hrskavije hrane mogla bi biti tajna mršavljenja
Tajna mršavljenja mogla bi biti jednostavna poput odabira hrskavije hrane. Prema nalazima nizozemske studije, jedemo upola sporije kada moramo više...
Adaptacija klinika: Predstavnici Vlade TK i UKC-a Tuzla potpisali ugovore vrijedne 934.000 KM
Vlada Tuzlanskog kantona za opremanje Univerzitetskog kliničkog centra u proteklih godinu dana uložila je više od 20 miliona maraka. Danas...
Epidemiološka situacija u BPK zadovoljavajuća, nema slučajeva gripe i velikog kašlja
Epidemiološka situacija na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde je stabilna – potvrdila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK-a dr....