Uzimanje tableta protiv bolova u trudnoći može dovesti do komplikacija

Korisni savjeti

Izgledi da se u žena koje tokom trudnoće koriste tablete protiv bolova razviju komplikacije, veći su za 50 posto nego u onih koje to ne čine, otkrilo je istraživanje.

Istraživači s Univerziteta u Aberdeenu otkrili su da među ženama koje su koristile tablete protiv bolova poput paracetamola i ibuprofena ima više slučajeva prijevremenih poroda, neonatalne smrti, fizičkih oštećenja ploda i mrtvorođenčadi.

Oko 30 do 80 posto žena širom svijeta uzima tablete protiv bolova kako bi ublažile simptome koji se mogu javiti tokom trudnoće, a to su gripa, temperatura ili reumatološka stanja.

Tokom perioda od 30 godina praćene su trudnoće više od 151.000 žena, a istraživači su analizirali medicinske podatke onih koje su uzimale pet uobičajenih tableta protiv bolova: paracetamola, ibuprofena, aspirina, diklofenaka i naproksena.

Podaci su pokazali da se broj žena koje su u trudnoći uzimale tablete protiv bolova udvostručio u periodu od 2008. do 2015. godine.

Iako su regulatorna tijela rekla da je paracetamol siguran za trudnice, upozorili su da se nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAR) poput ibuprofena i aspirina ne bi smjeli uzimati poslije tridesete sedmice trudnoće.

Naučnica Aikaterini Zafeiri sa Sveučilišta u Aberdeenu kazala je da bi buduće majke prije uzimanja lijekova bez recepta uvijek trebale zatražiti savjet ljekara.

“U svjetlu onoga što smo otkrili u istraživanju, lakoća pristupa lijekovima bez recepta u kombinaciji s mnoštvom informacija i dezinformacija na internetu, razlog je za brigu. Ovo se posebno odnosi na odluke o uzimanju lijekova tokom trudnoće bez savjeta ljekara“, izjavila je Zafeiri.

“Trebalo bi upozoravati da je uzimanje paracetamola u kombinaciji s NSAR lijekovima povezano s većim rizikom od komplikacija pa bi trudnice uvijek prije uzimanja bezreceptnih lijekova trebale zatražiti savjet od ljekara ili babice“, tvrdi ona.

“Smatramo kako je iznimno važno da trudnicama bude dostupno više stručnih savjeta“, zaključila je.

(Čuvajzdravlje.ba)