Virusolozi: Otvorite prozore, pustite sunce u prostorije

Predsjednik Visokog instituta za zdravlje Italije Silvio Brusafero izjavio je da da nema dokaza da virus kruži u vazduhu. Prema raspoloživim epidemiološkim podacima, glavni načini prenošenje virusa korona je preko kapljica (sitne kapljice pljuvačke) i direktnim kontaktom.

“Nulte su mogućnosti da će viruskorona s ljetom nestati. Još uvijek znamo malo o porijeklu i trajanju ovoga virusa, poznajemo ga tek četiri mjeseca, ali znamo da su virusi veoma osjetljivi, i da ne prežive ekstremne temperature”, rekla je virusolog Ilaria Kapua šef Univerzitetskog zdravstvenog centra na Floridi.

Potsjetila je da se epidemija SARS-a 2002. godine širila i preko sistema ventilacije i grijanja (erkondišna) u kućama i javnim ustanovama, i da je moguće da se i virus korona može, ili se širi na isti način.

“Ovo je vanredna situacija, ali to nije beskrajni tunel. Izvući ćemo se iz toga”, rekla je.

Kako kaže, sigurno je prvi poziv koji treba uputiti – da se otvare prozori.

“Virus ne putuje vazduhom, ali ako sunčevi zraci uđu u prostor, bude ih po krevetu, čaršafu i na odjeći, veoma su korisni u dezinfekciji”, savetuje ona.

“Iz istog razloga, ako kod kuće imate zaštitne maske, predlažem da ih izlažete suncu, jer se na taj način one na neki način dezinfikuju. Dakle, bez straha otvaramo prozore, virus nema krila”, zaključuje.

(Cuvajzdravlje.ba)