Vitamin E – najbolji prijatelj vitamina C u jačanju imuniteta

Kad je riječ o jačanju imuniteta, navikli smo prvo pomisliti na vitamin C, no za imunitet je ključan i vitamin E. Štoviše, ova dva vitamina neprestano surađuju održavajući tjelesni sustav obrane.
Vitamin E, baš kao i vitamin C, snažan je antioksidans koji štiti tjelesne stanice od oštećenja što ih može uzrokovati prekomjerna količina slobodnih radikala – molekula koje u oksidaciji s kisikom nastaju kao otpadni proizvodi metabolizma.
Dok slobodni radikali napadaju stanice, vitamin E poput gromobrana ciljano usmjerava njihov napad na sebe kako bi obranio stanice. Potom “preusmjerava” slobodne radikale prema vitaminu C koji pomaže njihovu odstranjivanju iz organizma.
Na taj način štite se nezasićene masne kiseline (najpoznatije među njima su omega-3) koje su iznimno važne za zdravlje srčanožilnog i živčanog sustava te općenito za metabolizam.
Zaštita od raka i srčanog udara
Masti i vitamin E uvijek su u paru jer vitamin E sprečava zgrušavanje (oksidaciju) masti i njihovo taloženje na stijenkama krvnih žila, pa tako sprečava i stvaranje ugrušaka koji mogu uzrokovati srčani i moždani udar.
Vitamin E štiti i bjelančevine te mnoge druge tvari važne za život. U zaštiti od slobodnih radikala vitamin E surađuje i s vitaminom B3 te mineralom selenom.
Zbog snažnog antioksidativnog djelovanja vitamin E prirodni je borac protiv raka.
Visoku koncentraciju vitamina E sadrži makula (žuta pjega) – mjesto najjasnijeg vida u oku. Vitamin E iznimno je važan za dobar vid i zaštitu od mrene.
Također je vitamin E poznat kao zaštitnik od astme, reume i artritisa te kao “vitamin ljepote” koji štiti i obnavlja kožu.
Vitamin E nije jedan spoj nego je ustvari riječ o “obitelji” tvari topljivih u mastima, koja se dijeli na tokoferole i tokotrienole. Većina suplemenata vitamina E sadržava samo alfa-tokoferol, a ne cijeli spektar “članova obitelji” vitamina E od kojih svaki ima posebnu funkciju u organizmu, pa u suplementima nema sinergije hranjivih tvari kao u prirodnim namirnicama.
Najbolji prirodni izvori
Prirodni vitamin E biološki je najaktivniji, pa se za opskrbu organizma vitaminom E svakako preporučuju prirodni izvori.
Orašasti plodovi, sjemenke i hladno prešana biljna ulja bogati su vitaminom E. U tome prednjače orasi i bademi, suncokretove i bundevine sjemenke te suncokretovo i maslinovo ulje. Odličan je izvor vitamina E i ulje pšeničnih klica. U značajnim količinama ima ga i u zelenom lisnatom povrću, jajima i iznutricama.
Vitamin E vrlo je osjetljiv na industrijsku preradu te izlaganje zraku i svjetlosti, pa birajte nerafinirane (što manje prerađene) namirnice. Hladno prešana ulja čuvajte dobro zatvorena u tamnim staklenim bocama, na hladnom i tamnom mjestu.
Povezani članci
Namirnice koje pomažu kod osjećaja umora
Osjećaj umora uglavnom nastaje nakon napornog fizičkog i psihičkog napora, no može se javiti i nakon kvalitetnog i dugog sna....
Tjestenina ne goji, može biti zdrava u ishrani
Kako se navodi u najnovijim istraživanjima, ako vam je u ishrani tjestenina na meniju, ne treba da brinete, jer ona...
Deset najčešćih simptoma infekcije heliko bakterijom
Statistike kažu da je uzrok čira na želucu, infekcija heliko bakterijom (H. pilori) prisutna kod više od polovine svjetske populacije....
Ovi plodovi su “prirodne superzvijezde”
Mnogi bi pretpostavili da je konzumiranje voća, kao prirodnog slatkiša, lako i često, ali istraživanja pokazuju suprotno. Prema izvještaju CDC-a,...