Zabrinjavajući rezultati istraživanja: Ljudi sve mlađi obolijevaju od raka, evo zašto

Posljednjih godina sve više ljudi mlađih od 50 godina obolijeva od karcinoma, potvrdila je struka.
Užurbani način života, loša prehrana, stres, manjak fizičke aktivnosti… Sve je to, nažalost, postala naša svakodnevica, a njezini negativni utjecaji izgleda ipak uzimaju svoj danak, prenosi Index.hr.
Naime, istraživanje koje su sredinom godine proveli istraživači iz bolnice Brigham and Women’s i Sveučilišta Harvard otkriva da je učestalost raka s ranim početkom (odnosno karcinom dijagnosticiran prije 50. godine života), uključujući rak dojke, debelog crijeva, jednjaka, bubrega, jetre i gušterače, dramatično porasla. Rezultati su objavljeni u časopisu Nature Reviews Clinical Oncology.
Zabrinjavajući rezultati istraživanja
”Prema dobivenim podacima, primijetili smo nešto što se zove učinak kohorte rođenja. To zapravo pokazuje kako svaka sljedeća skupina ljudi rođenih, primjerice, deset godina nakon prijašnje skupine, ima znatno veći rizik od razvoja karcinoma u životu, vjerojatno zbog čimbenika rizika kojima su bili izloženi u mladosti”, objašnjava Shuji Ogino, liječnik i profesor na Brighamu.
”Isto smo tako otkrili da se ovaj rizik povećava sa svakom novom generacijom. Primjerice, ljudi rođeni 1960. imali su veći rizik od karcinoma prije nego što su navršili 50 godina nego ljudi rođeni 1950. i predviđamo da će se ta razina rizika nastaviti povećavati u sljedećim generacijama”, dodao je.
Koji su mogući razlozi?
S obzirom na to da su stručnjaci prilikom istraživanja posebnu pažnju obratili na prehranu, stil života i težinu ispitanika, došli su do zaključka da čimbenici poput zapadnjačke prehrane i nezdravog načina života mogu pridonijeti sve ranijoj pojavi karcinoma. Tim znanstvenika ipak je priznao da bi ova povećana učestalost određenih vrsta raka djelomično mogla biti i posljedica ranog otkrivanja karcinoma pomoću programa za probir.
(Cuvajzdravlje.ba)
Povezani članci
Ovih pet namirnica moramo pojesti isti dan kad ih skuhamo ili otvorimo
Stručnjaci za sigurnost hrane upozoravaju da moramo biti iznimno oprezni s nekom hranom jer bi se mogla pokvariti nakon jednog...
Konzumiranje hrskavije hrane mogla bi biti tajna mršavljenja
Tajna mršavljenja mogla bi biti jednostavna poput odabira hrskavije hrane. Prema nalazima nizozemske studije, jedemo upola sporije kada moramo više...
Adaptacija klinika: Predstavnici Vlade TK i UKC-a Tuzla potpisali ugovore vrijedne 934.000 KM
Vlada Tuzlanskog kantona za opremanje Univerzitetskog kliničkog centra u proteklih godinu dana uložila je više od 20 miliona maraka. Danas...
Epidemiološka situacija u BPK zadovoljavajuća, nema slučajeva gripe i velikog kašlja
Epidemiološka situacija na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde je stabilna – potvrdila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK-a dr....