Zašto je maslinovo ulje dobro u dječijoj prehrani

Nutricionisti su nedavno potvrdili da samo jedna kašičica maslinovog ulja dodata gotovoj kašici od povrća pomaže razvoj mozga i očiju kod bebe. Neke mediteranske zemlje u skladu sa tim (Italija) proizvode posebno maslinovo ulje namijenjeno ishrani male djece od probranih plodova masline i obogaćeno vitaminima A, D, E i B6 korisnih za razvoj djeteta.
Nutricionisti preporučuju uvođenje ove namirnice u dječiju ishranu već u početku dohrane. Razlog je jednostavan, maslinovo ulje sastoji se od masnih kiselina, od kojih je 74,45 posto nezasićenih, 16,16 posto zasićenih i 8,84 posto višestruko zasićenih. Upravo zbog ovakvog sastava i razmjera odlično je za bebin organizam.
Za dijete su masne kiseline vrlo važne jer ulaze u strukturu mozga i mrežnjače oka. Maslinovo ulje bogato je i antioksidansima.
Maslinovo ulje najbolje je dodati sirovo, već gotovoj kašici od povrća. Na taj način ulje zadržava svoje hranljive osobine, a i lakše se vari. Za početak je dovoljno dodati kašičicu ulja na 100 grama kašice. Najbolji izbor je svakako ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se dobija tokom mehaničkog procesa, a ne hemijskog. Nivo kiselosti je vrlo nizak i ne prelazi jedan posto, što je važno za ukus i miris namirnice.
Maslinovo ulje čuvajte na temperaturi od 10 do 15 stepeni, zaštićeno od svjetla. I vodite računa da godinu nakon dana proizvodnje može oksidirati i poprimiti loš miris i okus.
(Cuvajzdravlje.ba)
Povezani članci
Namirnice koje pomažu kod osjećaja umora
Osjećaj umora uglavnom nastaje nakon napornog fizičkog i psihičkog napora, no može se javiti i nakon kvalitetnog i dugog sna....
Tjestenina ne goji, može biti zdrava u ishrani
Kako se navodi u najnovijim istraživanjima, ako vam je u ishrani tjestenina na meniju, ne treba da brinete, jer ona...
Deset najčešćih simptoma infekcije heliko bakterijom
Statistike kažu da je uzrok čira na želucu, infekcija heliko bakterijom (H. pilori) prisutna kod više od polovine svjetske populacije....
Ovi plodovi su “prirodne superzvijezde”
Mnogi bi pretpostavili da je konzumiranje voća, kao prirodnog slatkiša, lako i često, ali istraživanja pokazuju suprotno. Prema izvještaju CDC-a,...