Obratite pažnju

Akutno oštećenje bubrega - osam simptoma koje ćete prvo primijetiti

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Akutno oštećenje bubrega - osam simptoma koje ćete prvo primijetiti
Foto: Ilustracija

Akutno oštećenje bubrega je ozbiljno stanje koje zahtijeva brzu dijagnozu i liječenje. Bubrezi su vitalni organi koji igraju ključnu ulogu u filtriranju otpadnih tvari iz krvi i održavanju ravnoteže tekućina i elektrolita u tijelu. Prepoznavanje simptoma akutnog oštećenja bubrega može biti ključno za pravovremeno intervenisanje i sprječavanje komplikacija.

Evo osam simptoma koji mogu ukazivati na akutno oštećenje bubrega:

Smanjena količina mokrenja

Jedan od prvih znakova može biti smanjenje količine urina ili čak potpuni prestanak mokrenja. Ovo je alarmantan znak da bubrezi možda ne rade ispravno.

Oticanje

Naglo oticanje nogu, ruku, lica ili drugih dijelova tijela može ukazivati na zadržavanje tekućine, što je čest simptom akutnog oštećenja bubrega.

Umor i slabost

Opća slabost i umor koji se ne poboljšava normalnim odmorom mogu biti posljedica nakupljanja toksina u krvi zbog smanjene funkcije bubrega.

Bol u leđima

Bol u leđima, posebno u lumbalnoj regiji (donji dio leđa), može biti znak problema s bubrezima, pogotovo ako je bol lokalizirana na jednoj strani.

Mučnina i povraćanje

Mučnina, povraćanje i gubitak apetita mogu biti povezani s nakupljanjem otpadnih tvari u krvi uslijed smanjene funkcije bubrega.

Poremećaji u svijesti

Akutno oštećenje bubrega može dovesti do poteškoća s koncentracijom, dezorijentacije ili čak komete u najtežim slučajevima.

Bolovi u prsima

Bolovi u prsima, poteškoće s disanjem ili plitko disanje mogu biti znakovi ozbiljnih komplikacija poput akumulacije tekućine oko srca (perikardijalni izliv) uslijed poremećaja u ravnoteži tekućina.

Povišeni krvni pritisak

Nagli porast krvnog pritiska može biti simptom akutnog oštećenja bubrega, posebno ako je prisutan zajedno s drugim simptomima poput oticanja i smanjenja mokrenja.

Važno je napomenuti da pojedini simptomi mogu varirati ovisno o uzroku i težini oštećenja bubrega te da njihova prisutnost zahtijeva promptnu medicinsku intervenciju. Ako primijetite bilo koji od gore navedenih simptoma, posebno ako su iznenadni ili intenzivni, važno je potražiti medicinsku pomoć kako bi se pravovremeno dijagnosticiralo i liječilo akutno oštećenje bubrega. Rana dijagnoza može značajno poboljšati izglede za oporavak i smanjiti rizik od dugoročnih komplikacija.