Zdravlje

Antioksidansi zapravo ubrzavaju metastaziranje i razvoj raka?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Antioksidansi zapravo ubrzavaju metastaziranje i razvoj raka?

Za antioksidanse poput borovnica ili zelenog čaja se dosta dugo smatralo kako su dobri za zdravlje, pa čak i da imaju moć u prevenciji kancerogenih oboljenja.

Međutim, nova studija istraživača sa Sveučilišta u Teksasu pokazala je kako antioksidansi zapravo mogu utjecati na ubrzavanje širenja i rast stanica raka kod laboratorijskih miševa.

Antioksidansi su tvari ili nutrijenti koji se nalaze u hrani, a koji mogu spriječiti ili usporiti oksidativnu štetu u organizmu. U biljnom i životinjskom svijetu nalazi se čitav niz različitih vrsta antioksidanata. Neki od njih su vitamin C, vitamin E, polifenoli i flavonoidi

“Dugo se vjerovalo kako su antioksidanti dobri za zdravlje. Ipak, neka od tih istraživanja moraju biti prekinuta jer pacijenti koji dobivaju antioksidante umiru brže. Rezultati našeg istraživanja kažu sljedeće: stanice raka imaju više koristi od antioksidanata nego normalne stanice”, rekao je doktor Sean Morrison s UT Southwestern Medical Centra.

Za potrebe istraživanja, znanstvenici su testirali prevenciju metastaze, ubrzanog širenja stanica raka, tako da su transplantirali ljudsku kožu zahvaćenu rakom, poput melanoma na miševe. Jedan dio tih stanica tretiran je antioksidantom naziva NAC (n-acetil cistein) koji se često koristi u terapiji pacijanta sa HIV/AIDS-om kao suplement.

Istraživači su kod miševa kojima su dali antioksidanse primijetili brže širenje stanica raka i njihovi su tumori bili veći za razliku od onih koji nisu bili tretirani ničim.

Ovo nije prva studija koja je pokazala kako stanie raka zapravo rastu ukoliko se tretiraju antioksidansima.

(Magazin.hr)