Budite pripremljeni

Bez straha: Donosimo vam detaljan proces pripreme za operaciju

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Bez straha: Donosimo vam detaljan proces pripreme za operaciju
Foto: Ilustracija

Svaki pacijent koji se priprema za planirani operativni zahvat trebao bi proći odgovarajuću anesteziološku procjenu. Opseg te procjene varira ovisno o vrsti zahvata, pacijentovom zdravstvenom stanju te smjernicama ustanove u kojoj će se operacija obaviti.

Anesteziološka ambulanta

Osim obavljanja anestezioloških postupaka tokom operacija, anesteziolozi također sudjeluju u perioperacijskoj pripremi i liječenju pacijenata. Tipično, priprema pacijenata za operaciju provodi se u anesteziološkoj ambulanti, specijaliziranoj ordinaciji gdje anesteziolozi i medicinske sestre/tehničari izvode postupke kako bi pripremili pacijenta za operativni zahvat. Bitno je naglasiti važnost uloge doktora opće/porodične medicine koji koordinira cjelokupno liječenje pacijenta i brine o njegovom zdravlju.

Kada je pacijent spreman za planiranu operaciju, doktor opće/porodične medicine uputit će ga anesteziologu. Termin pregleda u anesteziološkoj ambulanti planira se unaprijed kako bi se osigurala potrebna obrada prema indikaciji anesteziologa, ali i kako bi se održala aktualnost nalaza do datuma operacije.

U anesteziološkoj ambulanti, anesteziolog će pregledati medicinsku dokumentaciju pacijenta, obaviti fizikalni pregled te objasniti planirane anesteziološke postupke. Pacijent treba iskreno odgovarati na pitanja o svom zdravstvenom stanju i dati informirani pristanak za anesteziološke intervencije.

Opsežnost obrade za operacijski zahvat

Prije operativnog zahvata, različite skupine pacijenata, od mladih i zdravih pojedinaca koji nisu imali ranijih iskustava s bolnicom do starijih osoba s hroničnim bolestima i uzimanjem više lijekova, prolaze kroz različitu anesteziološku obradu. Obim te obrade prilagođava se pojedinačno svakom pacijentu, uzimajući u obzir njihovo zdravstveno stanje, vrstu operacije te specifične protokole ustanove u kojoj će zahvat biti izveden.

Uobičajno je da pacijenti prilože osnovne nalaze kao što su kompletna krvna slika, krvna grupa i često elektrokardiogram (EKG). Dodatni nalazi mogu biti potrebni ovisno o dobi ili zdravstvenom stanju pacijenta kako bi se provjerila funkcija pojedinih organskih sistema, poput koagulacijskih testova, jetrenih enzima, razine kreatinina, hormona štitnjače, rendgenskog snimka pluća, ultrazvuka srca i drugih.

Svrha tih pretraga je otkriti eventualne poremećaje zdravstvenog stanja koji bi mogli uticati na anesteziju, operaciju ili oporavak nakon zahvata. Anesteziolog procjenjuje rezultate kako bi odlučio o eventualnim dodatnim koracima prije operacije ili o mogućnosti odgode zahvata radi optimizacije stanja pacijenta.

Uz medicinske pretrage, anesteziolog obavlja i fizikalni pregled kako bi procijenio rizik od anestezije i operativnog zahvata. To uključuje slušanje srca i pluća, provjeru općeg zdravstvenog stanja, kao i procjenu gornjeg dišnog puta i drugih fizičkih karakteristika koje mogu uticati na tok anestezije i operacije.

Anesteziološka obrada

Tokom anesteziološke obrade, prikupljaju se razni podaci o fizičkom stanju pacijenta, prethodnim bolestima, operativnim zahvatima, konzumaciji alkohola i cigareta, alergijama te lijekovima koje pacijent uzima. Ta informacija je ključna za sigurnost tokom anestezije i operacije te se očekuje iskrenost i preciznost odgovora od strane pacijenta.

Na primjer, tjelesna masa ima važnu ulogu jer utiče na dozu anestetika i drugih lijekova. Pušenje može uzrokovati plućne komplikacije, dok konzumacija alkohola može uticati na jetru i zahtijevati prilagodbu doza lijekova. Važno je znati i sve alergije pacijenta jer neke alergije mogu biti povezane s određenim anestetikima ili lijekovima koji se koriste tokom operacije.

Podaci o lijekovima koje pacijent uzima, uključujući dozu i vrijeme uzimanja, također su bitni jer neki lijekovi mogu interagisati s anestezijom ili operacijom. Pacijent treba obavijestiti medicinsko osoblje o svim lijekovima koje uzima, uključujući i dodatke prehrani ili biljne pripravke, kako bi se izbjegle moguće komplikacije.

Važno je naglasiti da pacijent ne bi trebao mijenjati terapiju bez savjeta medicinskog osoblja jer to može povećati rizik od komplikacija. Čak i privremeno prekidanje uzimanja određenih lijekova može biti opasno i treba ga obaviti samo uz prethodnu konsultaciju s doktorom.

Posebne skupine bolesnika

Prije planiranog operacijskog zahvata, pacijenti koji boluju od različitih hroničnih bolesti moraju proći dodatne provjere i konsultacije kako bi se osiguralo optimalno zdravstveno stanje prije operacije. Anesteziolog će zatražiti informacije od specijalista koji prate bolesti tih pacijenata, kao što su kardiolozi, endokrinolozi ili neurolozi, o njihovom trenutnom stanju i preporukama za anesteziju i operaciju.

Na primjer, ako je pacijent s srčanim oboljenjem, potrebno je pregledati kardiološke nalaze kako bi se osiguralo da srce može podnijeti operaciju. Pacijenti s dijabetesom trebaju imati kontroliranu razinu šećera u krvi prije operacije, a isto vrijedi i za druge kronične bolesti poput neuroloških ili psihijatrijskih poremećaja.

Ako pacijent nema nedavne nalaze ili ako postoje nedoumice o njihovom zdravstvenom stanju, anesteziolog može preporučiti dodatne preglede ili konsultacije s drugim specijalistima prije operacije. Cilj je optimizirati zdravstveno stanje pacijenta kako bi se smanjio rizik od komplikacija tokom anestezije i operacije. U nekim slučajevima, specijalist može preporučiti odgodu operacije dok se ne postigne bolja kontrola hronične bolesti pacijenta.

Specifične napomene u vezi s anestezijom

Danas su dostupne različite anesteziološke tehnike i hirurški pristupi liječenju, uz organizacijske specifičnosti koje se odnose na boravak u zdravstvenim ustanovama. Bolesnici moraju pažljivo slijediti upute koje su dobili od anesteziologa, uključujući i preporuke o prehrani prije operacije. Obično se od njih zahtijeva da budu natašte određeno vrijeme prije zahvata kako bi se smanjio rizik od komplikacija, poput aspiracije želučanog sadržaja u pluća. Točne upute variraju, ali uglavnom se preporučuje izbjegavanje hrane i tekućine određeni broj sati prije operacije.

Posebno je važno pridržavati se uputa o uzimanju lijekova prije operacije. Razlozi za to su jasni, jer neki lijekovi mogu utjecati na tijek anestezije i operacije. Čak i lijekovi koji se rutinski koriste, poput onih za kontrolu krvnog tlaka, mogu imati nepoželjne interakcije ako se nepravilno uzmu prije anestezije. Stoga je ključno da bolesnici pažljivo prate smjernice o tome kada i kako uzimati svoje lijekove prije operacije.