Zdravlje

Borba protiv alergije: Ljutom travom reci zbogom alergijama

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Borba protiv alergije: Ljutom travom reci zbogom alergijama

Počinje pokojim kihanjem, nos krene polako curiti, ali istovremeno se i začepi tako da brisanju nosa nema kraja - ne bi vam pomoglo ni da stavite tampone u nos.

Kihanje postaje sve jače, osoba ima osjećaj kao da teže dolazi do vazduha i da ne može duboko udahnuti jer će se ugušiti što postaje sve naglašenije prema vrhuncu alergijskog napada.

U međuvremenu oči sve više suze i teško je gledati, a grlo peče od količine vazduha koja stalno prolazi disajnim putevima.

Organizam pati i postaje sve umorniji kako je napad jači pa nije rijetko da osobe nakon alergijske epizode padaju s nogu od umora i odmah zaspu.

Zvuči grozno, je l’da? Ovakav scenarij proživljavaju svi oni koji imaju alergiju s reakcijom u disajnim putevima.

Ima mnogo popularnih načina rješavanja alergije, a među njima su posebno inventivne one alternativne. Od toga da će akupunturne igle postepeno izbiti alergiju, pijenje ‘finog’ gorkog čaja od koprive, korištenje ulja crnog kima ili miješanje još gorkijeg zelenog praha indijske biljke Neem u toplim tekućinama dugoročno riješiti alergiju nema prevelike nade. Koncepti poput ispiranja nosa, inhaliranja vodenih para s esencijalnim uljima lavande, limuna ili čajevca, te herbalnih sprejeva mogu djelovati dobro u trenutku alergijskog napada, no time se ne gradi imunitet za buduće epizode.

Farmaceutski lijekovi nisu savršena metoda, ali većina alergičara će vam reći da ne mogu zamisliti život u sezoni alergija bez njih. Mora ih se konstantno uzimati, neki od njih imaju i lagane nuspojave, ali djeluju, piše 24 sata.hr.