Zdravlje

Čemu služi vitamin A?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Čemu služi vitamin A?

Vitamin A je esencijalni nutrijent koji podržava kožu, oči i reproduktivno zdravlje, kao i imunološku funkciju.

Preformirani vitamin A, ili retinoidi, nalazi se u životinjskim proizvodima kao što su meso, i mliječni proizvodi. Provitamin A ili karotenoidi se nalaze и u biljnim proizvodima poput voća i povrća.

Vaša jetra pretvara obe vrste u retinol. Zatim se ili skladišti u vašoj jetri ili se transportuje limfnim sistemom do ćelija u vašem tijelu.

Vitamin A može da koristi vašoj koži: Može da utiče na smanjenje pojave finih linija i bora stimulišući proizvodnju kolagena. Retinoidi poput retinola takođe mogu da poboljšaju elastičnost kože i opuštenost tako što pomažu u uklanjanju oštećenih elastinskih vlakana.

Ishrana bogata karotenoidima, kao što je beta karoten, može da pomogne u sprečavanju oštećenja ćelija, starenja kože i kožnih bolesti. Karotenoidi takođe mogu da pomognu u zaštiti vaše kože od faktora iz okoline kao što su zagađenje i UV zračenje, koji takođe mogu da utiču na zdravlje i izgled kože. Retinoidi podstiču obnavljanje ćelija kože, piše Healthline.

Američka akademija za dermatologiju preporučuje lokalne retinoide za pomoć u liječenju akni i kod adolescenata i kod odraslih. Retinoidi mogu da pomognu u pilingu kože na površini, uklanjajući prljavštinu, ulje i mrtve ćelije kože iz pora kako bi spriječili bubuljice. Oni takođe prodiru u površinu kože kako bi stimulisali proizvodnju kolagena i elastina, što može da pomogne u smanjenju pojave pora i ožiljaka od akni.

Vitamin A može da se nađe u životinjskim proizvodima, kao što su: losos, mliječni proizvodi: uključujući mlijeko, puter, sir, jaja, riba, ulje bakalara... Kao i u biljnim proizvodima poput šargarepe, paradajza, slatkog krompira, lisnatog zelenog povrća i voća, uključujući mango, kajsije i šljive.

(Čuvajzdravlje.ba)