Nedavna istraživanja

Čest problem u starijoj dobi: Kako ublažiti suhoću usta?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Čest problem u starijoj dobi: Kako ublažiti suhoću usta?
Foto: Ilustracija

Sa produženjem životnog vijeka dolazi i povećanje hroničnih stanja i bolesti koje utiču na opće i oralno zdravlje. Jedan od čestih i neugodnih problema je suhoća usta. Stoga, nudimo savjete za samopomoć kako biste ublažili ovu neugodnost.

Prethodno se vjerovalo da su promjene u kvaliteti i količini proizvodnje pljuvačke povezane s prirodnim procesom starenja. Ovo je djelimično proizlazilo iz čestih pritužbi na suhoću usta kod starijih osoba. Međutim, nedavna istraživanja pokazuju suprotnu sliku kada je riječ o utjecaju dobi na protok pljuvačke.

Mogući uzroci suhoće usta

  • pušenje, pijenje alkohola (uključujući vodice za ispiranje usta), pića s kofeinom (kava, čaj, energetski napitci),
  • dehidracija (često ljudi starije dobi ne uzimaju dovoljno tekućine),
    infekcije,
  • disanje na usta umjesto na nos (alergije, devijacija septuma, nosna polipoza, uvećane adenoidne vegetacije),
  • zračenje u području vrata i glave,
  • sarkoidoza,
  • Syögrenov sindrom,
  • šećerna bolest,
  • lijekovi

Tretman suhoće usta usmjeren je na uklanjanje uzroka. Preporučuje se smanjenje ili potpuno izbjegavanje konzumacije alkohola, pušenja i kofeinskih napitaka. Redovna i adekvatna hidratacija također je ključna.

Kao dodatne mjere, preporučuje se upotreba bezšećernih bombona, žvakaćih guma s mentom, pića bez šećera i kiseline te redovno uzimanje vitamina C. Treba napomenuti da jabučna kiselina, prisutna u jabukama i kruškama, može pomoći u tretiranju suhoće usta, ali njen kiseo pH može negativno utjecati na zubnu caklinu, kao i vitamin C.

U pacijenata koji su podvrgnuti zračenju, liječnik može preporučiti lijek pilokarpin kao tretman.

Važno je poduzeti mjere opreza kako bi se spriječile štetne posljedice smanjenja proizvodnje sline. Ove mjere uključuju redovite posjete stomatolozima, svakodnevnu upotrebu fluorida, pranje zubi i korištenje konca nakon obroka, te posebnu pažnju higijeni zubnih proteza.