Istraživanje

Cirkulacija vazduha u autobusu značajno smanjuje mogućnost infekcija

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Cirkulacija vazduha u autobusu značajno smanjuje mogućnost infekcija
Foto : Ilustracija

Rizik od infekcije tokom putovanja javnim prevozom direktno zavisi o nivou prozračenosti prosotra, pokazuje najnovije istraživanje. Prema zaključcima naučnika sa Univerziteta u Kasselu u Njemačkoj, autobus s aktivnom ventilacijom donosi značajno manji rizik od infekcije u poređenju sa zatvorenim prostorom s nedovoljnom ventilacijom.

"Glavno otkriće je da je ventilacija ključni faktor", pojasnila je Natalie Schneider, istraživačka asistentica.

U vrijeme pandemije koronavirusa, stručnjaci za saobraćaj su počeli istraživati na koji način javni prevoz može postati otporniji na pandemije i epidemije, pridajući posebnu pažnju ulozi ventilacije u ovom kontekstu.

S ciljem istraživanja širenja aerosola i načina prijenosa virusa, koristili su kompjuterske simulacije kako bi proučavali širenje ovih čestica u virtualnom autobusu.

Iako su simulirali vrlo nepovoljan scenarij, prosječni rizik od infekcije u vozilu s adekvatnom ventilacijom pokazao se relativno niskim.

U situaciji visoke stope zaraze, prepunog autobusa, loše ventilacije, bez korištenja maski i putovanja u trajanju od 20 minuta, izračunata vjerovatnost zaraze iznosila je 3.2 posto.

Natalie Schneider ističe da se pokazalo da nošenje maske za lice ima izuzetno korisne efekte.

Istraživanje je otkrilo da je vjerovatnost infekcije čak 20 puta manja kada se koristi maska u poređenju sa situacijom gdje maska nije korištena, prenosi Index.